Vork stopt
Tien jaar geleden startte Agrio samen met hoofdredacteur Joost van Kasteren met Vork. Met Vork wilde Agrio vier keer per jaar lezers aan het denken zetten, vraagtekens plaatsen bij heersende opinies en hypes ontzenuwen op basis van wetenschap binnen het domein van de voedselketen. Het prikken in de voedselketen, zowel letterlijk als journalistiek, lukte goed. De redactie van Vork probeerde hiermee onderzoekers en beleidsmakers te beïnvloeden en te voorkomen dat er nieuw beleid zou worden ontwikkeld op basis van hypotheses en onderbuik.
Maatschappelijke discussie
Een voorbeeld is het dossier glyfosaat, waarbij de maatschappelijke discussie hoog oploopt terwijl er wetenschappelijk gezien weinig impact is op het milieu. Ook bracht Vork regelmatig interessante interviews en opinies van mensen die vaak anders tegen specifieke materie aankeken. En samen met Agrimedia organiseerde Vork in 2018 het succesvolle en drukbezochte symposium ‘Kom, we geven de landbouw de schuld’. Vork leverde daarmee een bijdrage aan het debat.
Niet meer rendabel
Dat ging lange tijd goed als het ging om de redactionele kant. Commercieel was dat lastiger, want Vork werd volledig gefinancierd door lezers. Nadat Vork met een website kwam en steeds meer online ging publiceren was de verwachting dat deze extra investering ook tot meer digitale abonnees zou leiden. Die verwachting werd niet waargemaakt, waardoor Agrio niet anders kan dan te stoppen met Vork.
Vork-artikelen in andere Agrio-titels
Agrio ziet tegelijk dat een titel als Vork, vandaag de dag in het sterk gepolariseerde medialandschap, hard nodig is. Daarom blijven de Vork-redacteuren Joost van Kasteren en Tanja Speek schrijven voor de andere titels van Agrio. Zo worden de artikelen van Tanja vanaf maart gepubliceerd op Akkerwijzer.nl en in het vakblad Akkerwijzer.
Wil je inhoudelijk reageren op het stopzetten van Vork? Mail dan naar redactie@vork.org.
Met vriendelijke groet,
Robert Ellenkamp
Hoofdredacteur Agrio