Van corruptie word je dik
Vijftien jaar geleden maakte men zich zorgen over de gezondheidstoestand van Chinese overheidsdienaren. Uit onderzoek was gebleken dat 40 procent kampte met overgewicht en obesitas. Daaraan gerelateerde klachten zoals hoge bloeddruk, diabetes type-2, leververvetting en aambeien kwamen significant vaker voor dan bij andere witte-boorden werkers. Een andere opvallende constatering was dat de gezondheidstoestand slechter was, naarmate de bureaucraat een hogere rang had.
Campagne
In 2012 startte de toenmalige secretaris-generaal van de Chinese communistische partij, de huidige president Xi Jinping, een grootschalige campagne tegen corruptie. Die was niet alleen gericht tegen grootschalige corruptie bij het verlenen van overheidsopdrachten, maar richtte zich ook op de levensstijl van ambtenaren via Acht Centrale Bepalingen. Die waren bedoeld de extravagante levensstijl en ongewenste werkmethoden aan te pakken.
Ruim tien jaar laten hebben Chinese onderzoekers gebruik gemaakt van die campagne om na te gaan of de gezondheidstoestand van overheidsdienaren inderdaad is verbeterd. De achterliggende gedachte was dat ‘kleine’ corruptie vaak de vorm aannam van copieuze maaltijden en het drinken van grote hoeveelheden baijiu, een soort jenever.
Minder overgewicht
Voor hun analyses gebruikten ze gegevens over de body mass index (BMI, een maat voor gezond gewicht) uit de tweejaarlijkse China Family Panel Studies. Daaruit bleek dat er een daling was opgetreden sinds de start van de campagne tegen corruptie van 0,22 kg/m2 ofwel 2,9 procent. Het lijkt niet veel, maar vergeleken met de situatie voor de campagne komt er bijna 12 procent minder overgewicht voor onder Chinese overheidsdienaren. Verder bleek dat er inderdaad minder copieuze maaltijden worden genuttigd en minder baijiu wordt gedronken, terwijl er meer tijd wordt besteed aan lichaamsbeweging. Zelfs de dienstverlening door overheden zou zijn verbeterd, suggereren de onderzoekers.
Foto’s
Dat corruptie leidt tot corpulentie was overigens al eerder gesuggereerd door Pavlo Blavatsky van de Montpellier Business School. In 2020 publiceerde hij een opmerkelijk artikel (betaalmuur) over het verband tussen overgewicht en corruptie. Op basis van foto’s schatte hij de BMI van 299 ministers uit 15 voormalige Sovjetrepublieken en koppelde die aan de corruptie-index van Transparency International.
De resultaten lieten een duidelijk verband zien tussen de mate van corruptie en de BMI van de ministers van het betreffende land. Estland was het minst corrupt en had ook de laagste BMI (28,5); Oezbekistan was het meest corrupt met een ministeriele BMI van 35,5. Daarmee is overigens niet gezegd dat het omgekeerde het geval is: corpulente ministers en overheidsdienaren zijn niet per se corrupt.