Insecticide gemaakt uit varens

Deze ontdekking door onderzoekers van La Trobe University in Melbourne, Australiƫ wordt beschreven in het tijdschrift PNAS. Ondanks dat een plant dit eiwit maakt, komt de structuur sterk overeen met bestaande bacteriƫle eiwitten die de landbouw gebruikt tegen plaaginsecten, met name tegen rupsen. De vondst, oorspronkelijk gedaan door het bedrijf Corteva Agriscience, biedt kansen voor ontwikkeling van nieuwe middelen om insecten te bestrijden die de voedsel- en vezelproductie bedreigen. Ze bieden mogelijk een alternatief voor bestaande insecticiden.
Resistentie
Nu worden plagen in belangrijke gewassen als mais, soja en katoen aangepakt met transgene planten die Bt-bacteriegenen (Bacillus thuringiensis) bevatten, die beschermende eiwitten aanmaken. De zoektocht naar alternatieven is ingegeven door de kans dat resistentie ontstaat voor deze bestaande eiwitten.
De onderzoekers introduceren met deze studie een nieuwe groep insecticide eiwitten, gedoopt IPD113. Dit type eiwitten komt van nature voor in varens zoals Pteris soorten, die populair zijn als kamerplanten. De eiwitten waren bij experimenten in het lab effectief tegen de belangrijkste rupsen die mais en soja aanvreten. De planten waren bovendien ongevoelig voor insecten die bladeren, stammen en stengels beschadigen. Daar bovenop bestreden deze varenseiwitten de legerworm, een belangrijke plaag in mais, die inmiddels resistent is voor bestaande Bt-eiwitten.