Klimaat- en natuurcrisis zijn catastrofaal voor de volksgezondheid

De oproep staat in toonaangevende tijdschriften als The Lancet, The BMJ en JAMA. Volgens de auteurs getuigt het van een gevaarlijk misverstand, dat de politiek klimaatverandering en de terugloop van de biodiversiteit als afzonderlijke problemen ziet. Beide problemen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en moeten ook als zodanig worden aangepakt. Dat uitgangspunt willen ze laten vastleggen tijdens de World Health Assembly in mei 2024. Overigens kwamen vertegenwoordigers van de COP (Conference of Parties) voor klimaatverandering en die voor biodiversiteit al in 2020 tot dezelfde conclusie.
Volgens de commentatoren van de medische tijdschriften wordt de humane gezondheid aangetast door zowel klimaatcrisis als de natuurcrisis, waarbij de armste en meest kwetsbare gemeenschappen het zwaarst worden getroffen. Klimaatverandering leidt tot stijgende temperaturen, extremer weer (overstromingen) en verspreiding van ziekten. Zo is toegang tot schoon drinkwater fundamenteel voor een goede gezondheid.
Rol medici
Verlies aan biodiversiteit bedreigt de beschikbaarheid van gezonde voeding en beperkt de ontdekking van nieuwe medicijnen in de natuur. Door verandering van landgebruik –lees: minder natuur- komen duizenden soorten meer in contact met elkaar waardoor ziekteverwekkers meer kans krijgen en er vaker en sneller ziektes en pandemieën ontstaan.
De gevolgen voor de volksgezondheid door klimaatverandering en verlies van biodiversiteit zijn volgens de commentatoren zodanig groot dat ze nopen tot harmonisering van afspraken en acties tussen de diverse COP-processen. Niet alleen op internationaal niveau, maar ook op nationaal niveau moeten klimaat- en natuurbeleid beter op elkaar worden afgestemd. Medische experts kunnen en moeten daar een rol in spelen door te wijzen op de gezondheidsrisico’s.