Sjoemelzalm in het lab te herkennen
Waar hele zalmen nog wel te onderscheiden zijn, is dat voor zalmmoten vrijwel onmogelijk. Wilde zalm staat er om bekend dat het meer gezonde omega-3 vetten bevat en meer essentiƫle mineralen dan gekweekte vis. Daarnaast zijn burgers toenemend bezorgd over herkomst en leefomstandigheden van wat ze kopen en eten.
De visfraude gaat nog verder dan enkel de wilde versus de gekweekte zalm. Eerder onderzoek toonde al aan dat veel restaurants in Duitsland een andere vis op je bord serveren dan wat ze op de kaart vermelden. Specifiek voor tong ontdekten ze dat er in vrijwel de helft van de gevallen een meerval of een meer exotische tongsoort geserveerd werd. Door de groeiende zorgen zijn er in de EU strengere regels gekomen voor het etiketteren van zeevoedsel.
Perfecte score
Eerdere pogingen voor geschikte analyses bestonden al, maar de juiste techniek om dit op een grote schaal snel en betrouwbaar uit te kunnen voeren, was er nog niet. In een nieuwe studie van een internationale groep wetenschappers zijn 426 stukken zalm geanalyseerd. De betrouwbaarheid bleek een perfecte score, maar liefst honderd procent correct. De nieuwe methode maakt gebruik van een combinatie van geavanceerde labtechnieken met slimme statistische tools.
Behalve een onderscheid in wilde zalm versus gekweekte zalm testten de onderzoekers ook of met de nieuwe methode ook het verschil tussen de Atlantische zalm en de rode zalm aan te tonen was. Ook deze analyse leidde tot een honderd procent perfecte uitslag. Sjoemelzalm moet bij gebruik van de methode tot het verleden gaan horen