Online shoppers eten minder gevarieerd

Dit blijkt uit een analyse door onderzoekers van de Cornell University waarover is gerapporteerd in Marketing Science. Huishoudens die hun boodschappen elke week thuis laten bezorgen kiezen vaak voor hetzelfde pakket met veel overlap van de vorige keren. Bovendien zitten er gemiddeld 13% minder verse groenten bij. Positief is wel dat deze consumenten 7% minder snoep, chips en koek bestellen vergeleken met zij die elke week zelf hun mandje vullen in de winkel. Deze verschillen hebben volgens de onderzoekers gevolgen voor zowel de consument als de retailers. Onder meer voor concurrentie tussen merken en tussen verschillende supermarkten.
Na de pandemie
Online boodschappen doen was tijdens de corona pandemie voor velen een noodzaak maar is nu een ingeburgerd gemaksvoorziening geworden. In maart 2021 kochten in de Verenigde Staten drie keer zoveel mensen online hun etenswaren dan in 2019. Ondanks dat dit cijfers voor Amerika zijn, zal die trend niet veel anders zijn voor Nederland. Na de pandemie wordt weliswaar minder online gewinkeld maar nog steeds meer dan vòòr de pandemie, aldus de onderzoekers. Er is een nieuw evenwicht ontstaan.
Mogelijke reden voor minder variatie aan boodschappen bij online shoppers is de suggestie op de winkelsite onder de knop ‘Buy it again’. Deze functie beïnvloedt het koopgedrag en stimuleert om hetzelfde te bestellen als de vorige keer. Dit online gemak maakt de consument minder gevoelig voor prijsverandering en beperkt de kans om nieuwe producten te proberen. Die trouw aan bekende merken maakt het lastig om nieuwe producten op de markt te brengen.
Online zichtbaar
,,Wanneer bij de eerste vijf of zes online bestellingen een product niet in de winkelwagen ligt dan is de kans zeer klein dat die daar ooit wel in komt”, aldus hoofdauteur Nathan Yang in een persbericht. “Online shoppers missen de promoties in winkels met gratis proeverij en aanlokkelijke displays. Merken moeten daarom hun nieuwe producten online beter introduceren zodat die meer zichtbaar worden voor de klant”.