Afname van bestuivende insecten bedreigt de teelt van koffie en cacao
Dat schrijven Engelse wetenschappers in Science Advances. Van alle gewassen is rond de driekwart min of meer afhankelijk van bestuiving door insecten. Onderzoekers van de University College London combineerden data van 1.500 teeltgebieden van tropische gewassen en de aanwezigheid van zo’n 3.000 soorten bestuivende insecten. De druk van klimaatverandering en landbouwactiviteiten leidden tot substantiële afnames in zowel de aantallen van als de rijkheid in verschillende soorten bestuivende insecten. Het onderzoeksteam ontwikkelde een model dat laat zien welke gewassen en welke gebieden het meest kwetsbaar zijn tot 2050.
‘De meest kwetsbare gebieden liggen in Sub-Sahara Afrika, het noorden van Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië. Dat heeft directe gevolgen voor de internationale handel in de aldaar verbouwde landbouwproducten’, zegt hoofdauteur Joe Miljard in een persbericht.
Handmatige bestuiving soms een optie
De tropen komen uit de bus als extra kwetsbaar voor de interactie tussen klimaatverandering en landgebruik. Dat betekent dat gewassen als koffie, cacao, mango en watermeloen – alle afhankelijk van bestuiving – het meeste risico lopen in de nabije toekomst. ‘Deze gewassen zijn van vitaal belang voor lokale economieën. Afname van de productie kan leiden tot onzekerheid voor het inkomen van miljoenen kleine boeren in deze regio’s. In sommige gevallen is handmatige bestuiving een optie, maar dat vraagt meer arbeid en leidt tot hogere kosten”.
Het is duidelijk dat klimaatverandering, landgebruik en verlies aan biodiversiteit nauw met elkaar zijn verbonden. Deze studie onderstreept dat nogmaals en wijst hierbij op de onmisbare rol van bestuivers voor duurzame landbouw en voedselzekerheid. Het team pleit daarom voor noodgedwongen actie om de klimaatverandering te temperen om zodoende het risico voor toekomstige gewasproductie te verlagen.
Tekst: Peter de Jaeger
Freelance wetenschapsjournalist met interesse in ontwikkelingen in landbouw, natuur en milieu.
Beeld: Humanoid One via Wikimedia