Horizontale komkommers en tomaten oplossing voor verticale landbouw
Landbouw in plantfabrieken is een van de oplossingen om voldoende voedsel te produceren voor de groeiende wereldbevolking. De producten worden schoon, duurzaam en lokaal onder gecontroleerde omstandigheden geproduceerd in een omgeving waar weinig grond en water voorhanden is. Deze manier van landbouw wordt vooral toegepast voor de teelt van bladgroenten. Bij de nieuwe Finse technologie wordt de normale groeiwijze, zoals we die kennen in Nederlandse kassen, gekanteld. De planten groeien horizontaal waardoor de groentes naar beneden hangen. Het Finse Natural Resources Institute (LUKE) heeft een patent in eigen land en octrooi aangevraagd voor EU, VS, Canada, Australië, Japan en Zuid-Korea.
Lagen boven elkaar
In een brochure van LUKE valt te lezen dat dankzij deze groeiwijze komkommers makkelijk door een robot zijn te oogsten. Door de horizontale positie van de plantengroei is er een uniforme verdeling van het licht mogelijk en blijven de planten langer vrucht geven. Geen drie of vier nieuwe beplantingen per jaar zijn nodig, maar slechts twee volstaan. En er kunnen tot drie keer meer komkommers worden geoogst per vierkante meter, bij zes lagen boven elkaar, vergeleken met conventionele productie, aldus de brochure.
“In verticale landbouw kunnen gewassen het hele jaar door worden verbouwd in gebieden waar anders geen landbouw mogelijk is, zoals in een stad. De technologie is modulair en daardoor makkelijk op te schalen van kleine bedrijven naar grootschalige productie”, zegt onderzoeker Titta Kotilainen in een persbericht.
LUKE is nu op zoek naar partners om de technologie verder te optimaliseren en op de internationale markt te brengen.