Bemoeizieke burger toch aan gezonde maaltijd krijgen
Bovenop problemen als geldstress en voldoende kennis over gezonde voeding, komt het wantrouwen naar overheidsinstellingen. Lageropgeleiden ergeren zich daardoor aan opgelegde adviezen over hoe het zou moeten en volgen ze niet op. Zo toonde onderzoek in een recent proefschrift van de Erasmus Universiteit aan.
Floris Visser is oprichter van Mensa Mensa, voorheen de Volkskantine. Zijn doel: gezond en duurzaam voedsel als basisvoorziening voor iedereen. Hij herkent het probleem. “De meeste mensen weten prima dat volkoren brood gezonder is dan witbrood. Of dan friet. Maar nu leggen we de verantwoordelijkheid bij de individuele burger neer. Terwijl de voedingssector er een verdienmodel van heeft gemaakt op het bespelen van onze oerdriften naar vet, zou en zout. Daar ben ik zelf ook nog steeds gevoelig voor.”
Drie uur samen koken
Zijn oplossing ligt in samen gezond koken. Hiervoor richtte hij de mealprep-café’s op. “Eén keer per week gaan we met een grote groep mensen drie uur lang samen koken. Wij regelen de boodschappen, vooral aardappel, groenten, fruit en peulvruchten. Iedereen die mee doet krijgt dan voor vijf dagen vijf porties mee naar huis.” Dit project loopt nu in de gemeente Rotterdam en ontvangt subsidie uit welzijnsgeld. “Daardoor kunnen we die 25 maaltijden aanbieden voor maar 15 euro.”
De maaltijden zijn vooral plantaardig. “Maar dat benoemen we eigenlijk nergens meer.” Met zijn project probeert hij vooral de mensen te bereiken die het het hardst nodig hebben. “Maar ook mensen voor wie geld geen probleem is, hebben interesse. We overwegen nu om het ook aan deze groep aan te bieden, maar dan tegen een marktconform tarief. Dan kunnen we daar de andere doelgroep ook weer mee helpen.”