Europese citrusindustrie niet langer veilig voor ‘gele draak’ ziekte
De citrusvergroeningsziekte is een – vooralsnog – ongeneeslijke aandoening waar citrusbomen aan doodgaan en de ziekte kan dus een ernstige bedreiging vormen voor citrustelers en het wereldwijde aanbod aan citrusvruchten als sinaasappels en grapefruit. Het werd voor het eerst gedocumenteerd in Azië begin 20e eeuw, maar heeft sinds 2000 in toenemende mate talloze citrusboomgaarden in Azië en de Verenigde Staten verwoest. In Florida is de citrusproductie met ruim de helft gehalveerd als gevolg van de vergroeningsziekte. De ziekte wordt overgedragen door de Aziatische citrus psyllid (Diaphorina citri), die een dodelijke bacterie in de boom achterlaat. Hoewel echte genezing nog jaren kan duren, bieden twee nieuwe behandelingen, elk met een andere toedieningsmethode, telers meer mogelijkheden om hun boomgaarden te beschermen tegen de ergste gevolgen van de ziekte.
Agrobacteriën en genetische manipulatie
Behandelmethode ‘Citrus Health’ van het Amerikaanse landbouwbedrijf Invaio onderdrukt de schadelijke bacteriën in geïnfecteerde bomen door de bomen een oplossing toe te dienen. De eerste onderzoekstests behaalden veelbelovende resultaten met een opbrengstverhoging van ongeveer 30 procent na de eerste toepassing en ongeveer 115 procent na de tweede behandeling ten opzichte van onbehandelde bomen. De nieuwe Trecise-toediening, waarmee telers via een kleine opening in de stam de oplossing injecteren, maakt het telers mogelijk aanzienlijk minder van de oplossing te gebruiken dan bij traditionele pesticiden. Tevens kunnen met deze methode ook jongere bomen worden behandeld. Daarnaast hebben wetenschappers van de Agricultural Research Service van het Amerikaanse ministerie van Landbouw ook interessante resultaten geboekt. Ze hebben een nieuwe preventiemethode ontwikkeld om de weerstand van bomen tegen de ziekte te verhogen. Deze aanpak maakt gebruik van agrobacteriën en genetische manipulatie om bomen een grotere weerstand tegen de ziekte te geven. Hoewel het nog te vroeg is om te voorspellen wanneer deze technologie beschikbaar zal zijn voor de markt, biedt het hoop voor de toekomst van de citrusindustrie.
En dat is nodig, want wereldwijd stijgt de noodzaak voor trefzekere, op de lange termijn gerichte behandelmethoden. Tot nu toe waren Europa en het Middellandse Zeegebied de enige grote citrusproductieregio's ter wereld die vrij waren van de citrusvergroeningsziekte, maar recente ontdekkingen hebben die situatie veranderd. Ten eerste vanwege de groeiende aanwezigheid van de Afrikaanse citrus psyllid (Trioza erytreae), het insect dat verantwoordelijk is voor de verspreiding van de Afrikaanse stam van de citrusvergroeningsziekte en zich heeft verspreid in noordelijk Spanje en langs de Atlantische kust van Portugal. Hoewel de Afrikaanse stam als minder verwoestend wordt beschouwd dan zijn Aziatische broertje, blijft het een ernstige bedreiging. Ten tweede de aankomst van
de Aziatische citrus psyllid, de meer agressieve en verwoestende soort, op Cyprus waarmee Europa waarschijnlijk niet langer gevrijwaard is van de ziekte.
Urgente taak
Cyprus staat nu voor de urgente taak om maatregelen te nemen om de introductie en verspreiding van de citrusvergroeningsziekte in de rest van Europa te voorkomen. Deze ontwikkeling heeft Europese citrustelers ertoe aangezet de Europese Commissie te vragen de oorsprong van de uitbraken te onderzoeken en toezicht en financiële steun te bieden voor noodzakelijke acties. De telers en andere belanghebbenden dringen aan op versterkte preventiemaatregelen, verbeterde veldcontroles en striktere grenscontroles om verspreiding en dus enorme verliezen aan bomen te voorkomen.