KipKompas: naar een beter welzijn van leghennen
In 2018 is Bavinck samen met haar team bij AviVet begonnen met de ontwikkeling van ‘KipKompas’. Dit praktische hulpmiddel dient om het welzijn van legkippen te monitoren en te verbeteren. KipKompas concentreert zich op enkele belangrijke aspecten die veel invloed hebben op het welzijn van legkippen, zoals huisvesting, mijtenbesmetting, voetzoollaesies, pikkerij/kannibalisme en borstbeenbeschadigingen. Om de diverse welzijnsaspecten te meten, maakt KipKompas gebruik van werkwijzen die zijn afgeleid van wetenschappelijke publicaties. De meetresultaten worden in zes categorieën (zie afbeelding) ingedeeld en weergegeven in scores van 1 (slecht) tot 5 (uitstekend). Door het welzijn van de kippen een aantal keer per productieronde te monitoren, kan de pluimveehouder in samenwerking met de bedrijfsdierenarts het welzijn waarborgen. Eventuele knelpunten kunnen tijdig worden gesignaleerd waarna, indien mogelijk, direct actie wordt ondernomen.
Waar dierenwelzijn, diergezondheid en het economisch succes van het pluimveebedrijf vaak met elkaar in verband worden gebracht, onderstreept Bavinck dat het complexer ligt. De economische resultaten worden doorgaans aan de hand van de hoeveelheid eieren per kilo voer gemeten, waardoor eveneens belangrijke aspecten van dierenwelzijn minder belangstelling krijgen. Bavinck wil met KipKompas veehouders vanuit hun eigen motivatie betrekken, in tegenstelling tot verplichte instrumenten zoals bij melkveehouders. Ze benadrukt het belang van voortdurende verbetering van dierenwelzijn, zelfs in een welvarend land als Nederland waar het welzijn van legkippen al op relatief hoog niveau staat. Ze beschouwt zichzelf als 'pro-boer' die graag samenwerkt met boeren om oplossingen te vinden voor dierenwelzijnsproblemen.
KipKompas zal volgens Bavinck hopelijk binnen een jaar beschikbaar zijn in de vorm van een computerprogramma, zodat pluimveehouders zelf het welzijn van hun legkippen kunnen verbeteren