Vogels verlaten opwarmende steden
Niet alleen mensen trekken weg uit de stad wanneer het te heet wordt onder hun voeten. Ook vogels zoeken verkoeling en verkassen naar buitenwijken die minder dicht bebouwd zijn en waar een fris windje tussen de huizen waait. Door die migratie komen er minder soorten vogels voor in de stad. Onderzoekers van Cornell University in Ithaca, New York en de Zheijang University in Hangzhou, China analyseerden gegevens over de rijkdom aan vogelsoorten in 336 steden in China over de jaren 2001, 2011 en 2019. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in Science of the Total Environment 1).
Verwacht werd dat er meer soorten zouden voorkomen in het niet-broedseizoen en minder in de tijd dat de vogels nestelen en jongen krijgen. „De dip in soortenrijkdom was zelfs nog groter in het seizoen waarin niet werd gebroed dan tijdens het broedseizoen”, laat Frank A. La Sorte, mede-auteur en ecoloog aan de Cornell University weten per mail. „We dachten dat het hitte-eiland effect gunstig zou na-ijlen tijdens de winter omdat het de dieren dan minder energie kost om warm te blijven en het niet nodig is te migreren. En dat zou leiden tot juist een toename in aantal soorten tijdens de herfst- en wintermaanden, vooral in koudere steden.”
Negatieve uitwerking
Maar in plaats daarvan heeft het hitte-eiland effect een negatieve uitwerking op het aantal verschillende populaties tijdens het hele jaar. Het effect is zelfs groter tijdens de periode dat niet wordt gebroed. Een stijging van 1 graad Celsius correspondeert met gemiddeld 13,2 procent minder vogelsoorten in urbane gebieden tijdens het broedseizoen en 29,1 procent minder in het niet-broed seizoen, vergeleken met regio’s aan de rand van de stad, zo mailt La Sorte een van de hoofdresultaten van de analyse.
Hij voegt daaraan toe dat het hitte-eiland effect niet uniek is voor China, maar hoogstwaarschijnlijk vergelijkbaar is met andere grote steden in de wereld met overvloedig veel wegen, bebouwing en weinig groene vegetatie. „Door verdere opwarming van de aarde zullen ook steden warmer worden. Hierdoor krijgen vogels naast onder meer vervuiling en afname en versplintering van leefgebieden ook te maken met deze extra bedreiging.”
Tekst: Peter de Jaeger
Freelance wetenschapsjournalist met interesse in ontwikkelingen in landbouw, natuur en milieu.
Beeld: Flickr, Ludovic Lubeigt