Onderzoek Universiteit Oxford: ‘Ecologische voetafdruk veganist 70% kleiner dan van mens die veel vlees eet’
Dat vlees en zuivel in de voedingssector de grootste ecologische voetafdruk hebben, wordt door velen als een feit beschouwd. Maar welke winst valt er werkelijk te halen wanneer we wat vaker vegetarisch of zelfs veganistisch eten? Een groep onderzoekers van de Universiteit van Oxford en de Australische Griffith University zocht het uit. Zij bestudeerden de diëten van ruim 55 duizend mensen en koppelden deze aan vijf categorieën, waaronder broeikasgasemissies, landgebruik, waterverbruik, watervervuiling en biodiversiteitsverlies. Onlangs hebben de onderzoekers de uitkomsten gepubliceerd in Nature Food. Volgens de onderzoekers toont het onderzoek aan dat veganistische diëten aanzienlijk gunstiger zijn voor het milieu dan diëten met (veel) vlees.
Langlopend onderzoek
De dieetgegevens waren afkomstig van een langlopend onderzoek naar kanker en voeding in het Verenigd Koninkrijk. De deelnemers rapporteerden hun eet- en drinkgewoonten gedurende twaalf maanden en werden ingedeeld in zes groepen op basis van hun dieet: veganistisch, vegetarisch, viseters, en mensen met een lage, gemiddelde of hoge vleesconsumptie. Door deze gegevens te koppelen aan een dataset met informatie over de milieu-impact van 57 duizend voedingsmiddelen, ontdekten de onderzoekers dat veganisten slechts 30 procent van de milieueffecten hadden ten opzichte van mensen die veel vlees aten. Wat bijdraagt aan de validiteit van het onderzoek is dat de gebruikte dataset rekening houdt met de wijze waarop en waar voedsel wordt geproduceerd. Zo hebben aardbeien van het veld in Nederland een andere impact dan die uit een Spaanse kas.
Volgens de onderzoekers zou het voor velen een eyeopener zijn om te weten dat het minst duurzame veganistische dieet nog steeds milieuvriendelijker is dan het meest duurzame dieet van mensen met veel vlees. De studie onderstreept het belang van een transitie naar meer plantaardige diëten om negatieve milieu-impact in te dammen.
Tekst: Katja Zweerus
Schrijfster en journaliste met een master Environment and Society studies op zak. Schrijft sinds 2019 voor verschillende (nieuws)platforms en sinds 2022 voor VORK over allerlei onderwerpen omtrent de voedselketen.
Beeld: Anna Pelzer, Unsplash