Spons met houtskoolpoeder en garnalenschalen haalt giftige alg uit het water
Tijdens de hete zomerdagen willen strandgangers niet dat hun plannen worden verstoord door schadelijke algenbloei. De herkenbare felgroen en oranjerood gekleurde algen – maar in sommige gevallen ook minder opvallend – kunnen giftige stoffen produceren die mens en dier ziek kunnen maken. Voorheen zijn er methodes ontwikkeld om deze algen te verwijderen of doden, maar de bijwerkingen waren vaak schadelijk voor het milieu. Onderzoekers van de Hunan University hebben recentelijk een oplossing gevonden. Hun bevindingen zijn gepubliceerd door de American Chemical Society. De groep wetenschappers heeft ontdekt dat persulfaat-gebaseerde oxidatiemiddelen effectief kunnen zijn in het bestrijden van de algenbloei. Voor een optimale werking is echter wel een katalysator nodig. Daarom hebben ze een drijvend materiaal ontwikkeld dat biochar bevat, een houtskoolachtige stof gemaakt van koolstofhoudend afval, om de vernietiging van schadelijke algen te bevorderen zonder verdere schade aan het milieu.
Beschadigde algenmembranen
De wetenschappers gebruikten een spons gemaakt van melamine en ontwikkelden een poederachtige biochar van garnalenschalen. In combinatie met het persulfaat-gebaseerde oxidatiemiddel beschadigde de spons de membranen van bijna 90 procent van de algen in laboratoriumexperimenten binnen vijf uur. Nadat de membranen waren aangetast en de cellen openspleten, brak de vrijgekomen inhoud van de algencellen snel af tot onschadelijke componenten. Naast de laboratoriumtests is deze nieuwe techniek ook succesvol toegepast op monsters van echte meren en wateren, waarbij meer dan 85 procent van de algen inactief werd.
De onderzoekers zijn optimistisch dat deze techniek kan worden toegepast om schadelijke algenbloei te bestrijden in getroffen watergebieden. Opgeruimd staat netjes. En bij het vooruitzicht van meer frequente en vooral langere periodes van extreme hitte, is veilig zwemwater geen overbodige luxe.
Tekst: Katja Zweerus
Schrijfster en journaliste met een master Environment and Society studies op zak. Schrijft sinds 2019 voor verschillende (nieuws)platforms en sinds 2022 voor VORK over allerlei onderwerpen omtrent de voedselketen.
Beeld: Liz Harrell, Unsplash