Een combinatie met potentie:
Koeienpoep met rode zeepluim reduceert methaan met bijna 100 procent
In het hele proces, van herkauwen tot en met de ontlasting, is de methaanuitstoot tijdens het herkauwen het hoogst. Eerder in 2014 werd er onderzoek gedaan naar het verminderende effect van rode zeepluim (Asparagopsis taxiformis) op de methaanproductie van koeien tijdens het herkauwen. Dit onderzoek toonde aan dat het toevoegen van rode zeepluim aan het dieet van koeien de methaanuitstoot tijdens het herkauwen met ruim 99 procent kon doen terugdringen. De onderzoekers van de Zweedse Universiteit van Landbouwwetenschappen kozen ervoor om hierop voort te borduren, en doken de koeienpoep in. Zij hebben onlangs een rapport gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Sustainable Food Systems over het potentieel van rode algen in koeienmest bij het terugdringen van methaanuitstoot.
Bromoform blokkeert methaangasvorming
Methaan is zeer effectief in het absorberen van zonne-infraroodstraling, wat het als broeikasgas tussen de 25 en 35 keer sterker maakt dan CO2. De accumulatie ervan in de atmosfeer draagt dan ook aanzienlijk bij aan klimaatverandering. Een van de belangrijkste bronnen van methaanemissies kan worden toegeschreven aan de vele herkauwers in de zuivelsector. Op dit moment wordt geschat dat ongeveer een derde van de totale methaanemissies in de atmosfeer afkomstig is van herkauwers. In het gehele proces, van herkauwen en boeren tot en met de ontlasting, is de methaan die vrijkomt uit koeienmest in de zuivelsector verantwoordelijk voor een groot deel van de totale methaanuitstoot in Europa. De uitstoot tijdens het herkauwen is het hoogst; koeienpoep komt op de tweede plaats met ongeveer 12 procent van de totale methaanemissies.
Het Zweedse onderzoeksteam heeft ontdekt dat door rode zeepluim toe te voegen aan de mest van koeien, de methaanproductie met bijna de helft verminderd kon worden. De rode alg bevat een natuurlijk bestanddeel genaamd bromoform, dat het proces van methaangasvorming blokkeert. Tijdens het onderzoek werd de mest van melkkoeien verzameld en verdeeld in verschillende delen. Het resultaat toonde aan dat de toevoeging van rode zeepluim aan de mest de methaanproductie met 44 procent verminderde in vergelijking met mest zonder rode zeepluim.
Stimulans voor meer onderzoek
Deze veelbelovende resultaten suggereren dat de methode met rode zeepluim een effectieve manier kan zijn om de methaanuitstoot van koeien te verminderen. Hoewel het een relatief klein onderzoek betrof, hopen de wetenschappers dat dit een stimulans zal zijn voor meer onderzoek naar het gebruik van algen om methaanuitstoot in de veehouderijsector te verminderen. Met de voortdurende inspanningen om de impact van de veeteelt op het milieu te verminderen, kunnen deze ontdekkingen een belangrijke bijdrage leveren aan de strijd tegen klimaatverandering.
Tekst: Katja Zweerus
Schrijfster en journaliste met een master Environment and Society studies op zak. Schrijft sinds 2019 voor verschillende (nieuws)platforms en sinds 2022 voor VORK over allerlei onderwerpen omtrent de voedselketen.
Beeld: Mal B
Bronnen: PLOS, Frontiers in Sustainable Food Systems