Misplaatste nieuwskop bij rapport over biologische landbouw
Het rapport is geschreven door Wageningse onderzoekers, in opdracht van het ministerie van LNV. Waar het mis ging? Het onderzoek meet de impact van biologische landbouw versus gangbare methodes op twee manieren. Als uitstoot per hectare en dus als uitstoot per kilogram product.
De onderzoekers bekeken de biologische akkerbouw en de biologische melkveehouderij. Ze bekeken onder andere de veelbesproken ammoniakemissies bij melkveebedrijven. Per hectare zijn deze veertig tot vijftig procent lager dan bij gangbare bedrijven. Omgezet naar kilogram melk zijn deze maar liefst dertig procent hoger bij biologisch.
Een voorbeeld uit de akkerbouw: de uitstoot van broeikasgassen per hectare is lager bij biologisch dan bij gangbaar, hoewel onduidelijk hoeveel. De uitstoot per kilogram product is nul tot vijftien procent hoger. Bij vollegrondsgroente is dit zelfs 35 tot 40 procent.
Voor de rekenwonders onder onze lezers: inderdaad, als je dit even verder doordenkt, dan kom je tot de volgende conclusie. Als je besluit met alleen gangbare landbouwmethodes de hoeveelheid producten te produceren die je qua opbrengst kunt krijgen met biologische methodes, zou de totale uitstoot een stuk lager zijn. De winst valt dus enkel te wijten aan de lagere productie per hectare. En je zou er nog landbouwgrond mee overhouden ook.
Het rapport zelf heeft overigens niet deze titel, maar draagt het neutralere ‘Het perspectief van biologische landbouw’. Ze concluderen dat bij een transitie naar biologische landbouw tot vijftien procent van het huidige landbouwareaal, de totale uitstoot omlaag gaat. Dat komt dus door deze lagere productie.
Nederland heeft de ambitie dat in 2030 maar liefst vijftien procent van de huidige landbouw biologisch is. Nu is dat nog maar vier procent.
Lees hier het nieuwsbericht op de website van Wageningen UR.