Pesticidengebruik moet en kan omlaag, maar milieuvriendelijke alternatieven zitten vast
De Europese Unie heeft zich met de Farm to Fork-strategie ten doel gesteld om per 2030 het pesticidengebruik met vijftig procent te verminderen. Hiertoe zijn volgens de wetenschappers van Rothamsted, het oudste landbouw onderzoekscentrum ter wereld, tal van methoden in ontwikkeling, of reeds ontwikkeld. Het gaat bijvoorbeeld om het gebruik van LED-stralen die helpen bij het nauwkeurig identificeren van insectensoorten of bepaalde chemische middelen die de bladluis doodt, maar belangrijke bestuivers laten leven. Volgens de wetenschappers komen de alternatieve methoden voor plaagbestrijding en gewasbescherming echter meestal niet verder dan het onderzoekslaboratorium, het boerenland wordt niet bereikt.
Een belangrijke oorzaak van het probleem zit ‘m in de regelgeving, die niet goed is afgestemd op nieuwe innovaties. Bedrijven zijn terughoudend om te investeren in alternatieve methoden vanwege het moeilijke en kostbare reguleringsproces. Een veelbelovende technologie, RNA-interferentie (RNAi), die genen van plagen kan uitschakelen, is bijvoorbeeld tijdelijk op de achtergrond geraakt vanwege ontoereikende regelgeving. Ook de boeren dragen een zware risicolast, omdat er onvoldoende beloning en ondersteuning is voor degenen die proberen nieuwe, milieuvriendelijke methoden toe te passen.
Om de transitie naar duurzame gewasbescherming te versnellen, is het essentieel om het vertrouwen en de acceptatie van alternatieve methoden te vergroten. Er moet meer aandacht worden besteed aan het betrekken van boeren bij het ontwikkelen en implementeren van geïntegreerde gewasbescherming. Daarnaast moet de regelgeving worden aangepast om ruimte te bieden voor nieuwe innovaties en om bedrijven aan te moedigen te investeren in duurzame oplossingen. Bovendien benadrukken de wetenschappers van Rothamsted dat naast meer selectieve chemische middelen en innovaties, ook sterkere gewassen, gezonde biodiversiteit en een breder begrip van de ecologie een grotere rol moeten spelen. Dit tezamen is een cruciale stap naar duurzamere voedselproductie en een gezonder ecosysteem.
Tekst: Katja Zweerus
Schrijfster en journaliste met een master Environment and Society studies op zak. Schrijft sinds 2019 voor verschillende (nieuws)platforms en sinds 2022 voor VORK over allerlei onderwerpen omtrent de voedselketen.
Beeld: Unsplash, James Baltz