Politiek heeft te weinig aandacht voor methaanemissies
Het broeikasgas methaan is tachtig keer zo schadelijk voor het milieu als koolstofdioxide. Om de opwarming van de aarde te beperken tot de 1,5 graden Celsius van het Klimaatakkoord van Parijs, dienen de methaanemissies met 40 tot 45 procent verlaagd te worden. Dat is het doel van het Global Methane Assessment van 2021. Maar dat kan alleen worden bereikt als regeringen een strenger methaanbeleid voeren gebaseerd op meer nauwkeurige metingen van methaanuitstoot, aldus de auteurs.
‘De behoefte aan betere en meer op resultaat gerichte strategieën om methaanemissies terug te dringen wordt wereldwijd omarmd, zeker nu de emissies sneller groeien dan in de jaren 80’, aldus hoofdauteur en milieubeleid-expert Maria Olczak van de Queen Mary University in Londen in een begeleidend persbericht 2).
Scheten van runderen
Desgevraagd per e-mail verwijst Olczak naar de Methane Tracker 2023 van het Internationaal Energie Agentschap 3) voor de meest recente verdeling van de sectoren die methaan produceren. Hieruit blijkt dat landbouw (lees: boeren en scheten van runderen) verantwoordelijk is voor 40 procent, de energiesector (olie, gas, kolen, bio-energie) voor 37 procent (waarvan olie en gas voor 23 procent), afval 20 procent en overige 3 procent.
Om te achterhalen hoe effectief de huidige maatregelen voor beperking zijn, heeft het team 281 beleidsplannen geanalyseerd van de meest vervuilende sectoren. Zij vonden naast grote regionale verschillen dat het bestaande beleid niet ver genoeg gaat. Reden hiervoor is dat de emissies zijn gebaseerd op onnauwkeurige data die meestal niet openbaar zijn en verkregen door verschillende meetmethodes.
‘Een consistente methode van identificatie, kwantificering en verificatie van methaanbronnen is hard nodig naast een stringentere politiek om de kansen voor methaanreductie te kunnen realiseren’, zo schrijft Olczak in haar email.
Goedkoopste manier
Terugdringen van door de mens veroorzaakte methaanemissies is de goedkoopste manier om klimaatverandering in te dammen en de luchtkwaliteit te verbeteren, aldus het Global Methane Asessment. Echter, zo benadrukt het onderzoeksteam, dit proces hangt af van een globale, gezamenlijke aanpak en snelle actie op nationaal en regionaal niveau om de klimaatdoelen te halen.
‘Effectieve methaanreductie vraagt een groter sociaal draagvlak en grotere politieke consensus. Nu wordt terugdringing eerder beschouwd als een keuze dan als een noodzaak. De aandacht voor terugdringen van CO2 is vele malen groter’, aldus het team. De komende COP28 top in Dubai, eind dit jaar, zien zij daarom als een uitgelezen kans voor een collectieve actie om een snelle verandering aan te jagen.
2) https://www.eurekalert.org/news-releases/988921
3) https://www.iea.org/data-and-statistics/data-tools/methane-tracker
Tekst: Peter de Jaeger
Freelance wetenschapsjournalist met interesse in ontwikkelingen in landbouw, natuur en milieu.
Beeld: Susan Rexwinkel