Nederland topspeler bij onderzoek naar biodiversiteit
De uitgever bracht ter ere van de Internationale Dag van de Biodiversiteit een rapport uit met cijfers over biodiversiteitsonderzoek wereldwijd, en specifiek voor Nederland.
Een vergelijking op wereldschaal laat zien dat maar liefst 41 procent van alle onderzoeken over biodiversiteit uit Europa komt, terwijl de Verenigde Staten, op nummer twee, slechts 21 procent van het totaal halen.
Binnen Europa staat het Verenigd Koninkrijk bovenaan met de meeste output aan biodiversiteitsstudies. Als je echter kijkt naar de impact van de studies, gemeten als gewogen citatie-impact, dan staat Nederland op de tweede plaats, net achter Zwitserland en voor Zweden. Koploper is Nederland als het gaat om samenwerkingen met het bedrijfsleven binnen dit veld, met een aandeel van bijna 6 procent.
Gebrek aan wilde natuur
Wat ook opvalt is het hoge aandeel internationale samenwerkingen in de onderzoeken. Voor onderzoek aan biodiversiteit ligt dit aandeel wereldwijd al relatief hoog met 37 procent van de studies waarbij onderzoekers uit ten minste twee landen samenwerken. In Europa is dat gemiddeld 70 procent. Nederland schiet daar nog eens bovenuit met maar liefst 83 procent. Mogelijk te verklaren door het gebrek aan wilde natuur dat we in Nederland hebben?
Ook positief opvallend is het succes van Nederlands-Afrikaanse samenwerkingen in het onderzoek aan biodiversiteit; de gewogen impact van deze publicaties ligt met het cijfer 3,5 heel ruim boven de gemiddelde impact-score voor biodiversiteitsonderzoek van 1,2.
Binnen Nederland steekt de voormalige landbouwhogeschool, nu Wageningen University & Research, er met kop en schouders bovenuit. Deze universiteit publiceerde twee keer meer onderzoeken over biodiversiteit dan de nummer twee, de Universiteit van Utrecht.
Tekst: Tanja Speek
opgeleid als plantbioloog, werkzaam als journalist
Beeld: Nick Youngson