Slib uit meren is fosforbron voor landbouw
De vierjarige veldstudie (2017-2020) is verricht bij het Mustijärv meer in Estland door medewerkers van de universiteit van Helsinki. De onderzoekers zochten naar een duurzame oplossing om de wegsijpelende fosfaten uit de landbouw naar het milieu weer terug in te zetten voor de landbouwproductie.
Hiertoe werd 7500 kuub slib uit het ondiepe meer van één hectare groot gebaggerd en op belendend grasland gebracht. Het sediment werd geanalyseerd op aanwezigheid van fosfor, zwavel, calcium, magnesium, borium, zink en koper. Het groeimedium, rijk aan voedingsstoffen, verhoogde de biomassa aan gras omdat er meer stikstof werd opgenomen door de planten. Verder werd gekeken naar de impact van deze toepassing op de omgeving. Er werd meer CO2 uitgestoten (vergeleken met kunstmest) en fosfor en stikstof lekten juist heviger terug naar het milieu.
De hoeveelheid biochar op het land gebracht dient daarom te worden aangepast aan de behoeftes van de gewassen, net zoals dat gebeurt bij gebruik van kunstmest, aldus het onderzoeksteam in een persbericht (2). Die gerichte toepassing helpt het wegsijpelen van voedingsstoffen zoveel mogelijk te beperken en daarmee (hernieuwde) eutrofiering van de meren te minimaliseren.
1) https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0048969723004965?via%3Dihub
Tekst: Peter de Jaeger
Freelance wetenschapsjournalist met interesse in ontwikkelingen in landbouw, natuur en milieu.
Beeld: Kristjan Lust