Motten zijn betere bestuivers dan bijen
Biologen van de University of Sussex onderzochten in de zomer van 2021 tien plekken in Zuidoost Engeland waar bramenstruiken in bloei staan. Zij vonden dat 85% van de bezoeken door bestuivende insecten plaats vond bij daglicht. Slechts 15 procent van de bezoeken gebeurde tijdens de kortere zomernachten door motten. Maar in die kortere periode werden evenveel bloemen bezocht en bestoven. Motten zijn dus efficiëntere bestuivers dan insecten die overdag actief zijn, concluderen de onderzoekers.
“De meeste studies over bestuiving gaan over insecten die overdag actief zijn. Maar weinig is bekend over wat er zich ’s nachts afspeelt”, zegt co-auteur Fiona Mathews in een persbericht (2).
De onderzoeksgroep hield het aantal insecten bij dat de bloemen bezocht met behulp van cameravallen. Zij bepaalden hoe snel pollen bij die bloemen werd afgeleverd op verschillende tijdstippen door experimenteel te voorkomen dat andere bloemen werden bezocht.
“Bijen zijn zondermeer belangrijk, maar ons onderzoek bewijst dat motten sneller bestuiven dan bijen, hommels en vlinders. Helaas zijn er steeds minder motten in Engeland en ook elders in Europa. Dat beïnvloedt niet alleen de vruchtzetting, zaadvorming en voortplanting van veel planten, maar ook het aanbod van voedsel voor talloze diersoorten als vleermuizen en vogels”.
De studie toont gelijk het belang aan van bramenstruiken, die doorgaans als ongewenst worden gezien en massaal gerooid. “Nu we weten dat motten zulke belangrijke bestuivers zijn, dienen we juist het planten van bramen en ander witbloeiend struikgewas te stimuleren. Bijvoorbeeld in parken, tuinen en langs wegen, zegt Mathews. Ook buitenlampen uitlaten kan motten helpen hun nachtwerk te doen.
1) https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0281810
Tekst: Peter de Jaeger
Freelance wetenschapsjournalist met interesse in ontwikkelingen in landbouw, natuur en milieu.
Beeld: Wikimedia