Herstellend tropisch bos compenseert slechts kwart koolstofverlies
Tropische bossen zijn vitale ecosystemen in de strijd tegen klimaatverandering. Met behulp van satellietopnames is becijferd dat herstellend bos en secundair bos in de tropen 107 miljoen ton koolstof uit de lucht halen. Dat lijkt veel, maar is slechts 26 procent van de uitstoot aan koolstof door houtkap in de Amazone, Centraal Afrika en Borneo tussen 1984 en 2018.
Het team gebruikte satellietdata die de verschillende typen hergroei onderscheiden. Die verschilt na ontbossing of andere verstoring zoals houtoogst en bosbrand. Samen met informatie over bovengrondse koolstofopslag en omgevingsvariabelen zijn ruimtepatronen van boshergroei in de drie grootste tropische bosgebieden in kaart gebracht.
Ze vonden dat de menselijke verstoring het grootste is op Borneo vanwege de hoge intensiteit van houtkap van economisch waardevolle bomen. Maar de hergroei en daarmee de opstapeling van koolstof verloopt op dat eiland voor de helft sneller dan in andere regios door het afwijkende klimaat.
Onze studie is de eerste die een schatting maakt van bovengrondse koolstofopslag in tropische bossen die herstellen van beschadiging door menselijk ingrijpen. Hoewel bescherming van bestaande tropisch oerwoud prioriteit heeft, is duurzaam managen van zich herstellende bossen zeker zo belangrijk, zegt Viola Heinrich, eerste auteur en verbonden aan de Universiteit van Bristol in een persbericht 2). Zo ontdekte het team dat een derde van gebieden die zijn aangetast door houtoogst of brand later alsnog volledig worden gekapt.
Heinrich voegt daaraantoe: Tropische bossen zijn van belang voor miljoenen mensen en dieren die in die gebieden leven. Op grote schaal is bescherming en herstel van tropisch oerwoud van belang voor koolstof en klimaat. Op lokaal niveau moeten mensen in staat blijven om de bossen duurzaam te blijven gebruiken.
Minder ontbossing en bosherstel blijft de meest effectieve manier om koolstof uit de atmosfeer te halen, aldus de onderzoekers. Met daarnaast andere voordelen als biodiversiteit, beperking overstromingsgevaar en bescherming van de levenswijze van inheemse bevolkingsgroepen. Op de top COP27 in Egypte hebben Brazilië, Indonesië en Congo met elkaar een verbond af gedwongen (South-South Alliance 3)) om het regenwoud te beschermen.
1) https://www.nature.com
2) https://www.eurekalert.org
3) https://www.gov.br
Beeld: Tristam Hales