David Attenborough maakt plantenliefde los
Planten zijn vaak nog een ondergeschoven kindje in de natuurbescherming. De aandacht gaat sneller uit naar grotere dieren als tijgers, walvissen of flamingos. Deze zogenaamde plantblindheid is onterecht, volgens de auteurs van het artikel. Planten vormen de basis van de voedselpyramide, terwijl onderzoekers vermoeden dat bijna veertig procent met uitsterven wordt bedreigd.
De zorgen over de gevolgen van plantblindheid zijn groot. Het blijkt dat in de VS maar vier procent van de overheidsbijdragen voor bescherming van soorten naar plantensoorten gaat.
Begin 2022 zond de BBC een nieuwe natuurserie uit, genaamd Green Planet, voor het eerst een ode aan de planten. Attenborough werd, zoals gebruikelijk, ingezet om het verhaal in te spreken. Meer dan vijf miljoen Britten per aflevering volgden de serie. De Ierse wetenschappers onderzochten of de serie een effect had op de plantinteresse van de Britse kijker. Dit deden ze, heel handig, door zoektermanalyses op Google en Wikipedia vlak na de uitzendingen te bekijken.
En ja hoor, van de 64 planten die aan bod kwamen in de vijf series, waren er maar liefst achttien die een verhoogd aantal zoekopdrachten opleverden in de week vanaf de uitzending. Een tot de verbeelding sprekende uitschieter hierin is de Rafflesia, een parasitaire plant in Azië. De soort draagt de Engelse naam corpse flower, vernoemd naar de onaangename geur van de bloeiende bloem. Die bloem staat tevens bekend als de grootste ter wereld.
Of de kijkers van de Green Planet serie zich nu ook actiever inzetten voor het redden van plantensoorten kunnen de onderzoekers niet vaststellen. Maar ze hebben hoop. Charismatische soorten krijgen steeds meer aandacht als manier om bewustzijn van problemen en basis voor natuurbeheer te creëren.
Fragment uit de serie over de Rafflesia: