Bewerkt hout voor duurzame bouw
Volgens de Verenigde Naties is constructie en gebruik van gebouwen voor 38 procent van de wereldwijde broeikasgasemissies verantwoordelijk. Achter de productie van staal, cement en metaal gaat een flinke CO2-uitstoot schuil. Duurzame bouwplannen vereisen daarom duurzame materialen. In hout kan CO2 juist worden opgeslagen. Onderzoekers van de Rice University in Houston, Texas, hebben recentelijk een rapport gepubliceerd waarin zij de natuurlijke eigenschappen van hout hebben bestudeerd. De groep wetenschappers heeft een manier gevonden om het vermogen van hout om CO2 vast te leggen te verbeteren.
Hout bestaat uit drie fundamentele bestanddelen: cellulose, hemicellulose en lignine. De onderzoekers hebben de lignine uit het hout verwijderd en vervolgens zeer poreuze metaal-organische microdeeltjes (MOFs) ingebracht. Deze deeltjes passen moeiteloos in de cellulosekanalen en hechten zich hierin vast. De MOFs absorberen vervolgens CO2 uit de lucht. Handig is de afstembare structuur van de MOFs, die verbonden zijn met (organische) knooppunten. Hierdoor kan een ruim oppervlak worden gecreëerd, waardoor grotere hoeveelheden CO2 uit de lucht opgeslagen kunnen worden.
Daarnaast hebben de onderzoekers de stevigheid van het bewerkte hout getest. Waar MOFs normaalgesproken kwetsbaar kunnen zijn, met name in een vochtige omgeving, is de MOF gebruikt voor deze studie juist sterker dan normaal, onbehandeld hout gebleken. Bovendien was het materiaal beter bestand tegen omgevingsfactoren zoals buigen. Geschikt als bouwmateriaal volgens de wetenschappers.
Een volgende stap is opschaling. De onderzoekers laten weten dat het proces dat zij gebruikt hebben om het hout te bewerken potentieel schaalbaar en energiezuinig is. Volgens hen kan dit bij uitstek een methode zijn om de bouwsector te verduurzamen.
Beeld: Gustavo Raskosky/Rice University