Microben in poep babykangoeroes verlaagt methaanproductie koeien
Methaan ontsnapt aan koeien door hun scheten en boeren. Dit broeikasgas is 30 keer zo krachtig dan CO2 voor opwarming van de aarde. Geschat wordt dat de landbouw verantwoordelijk is voor de helft van alle methaanemissies in de wereld. Herkauwers zoals rundvee en geiten dragen hieraan het meeste bij. Daar komt bij dat methaanproductie een tiende van de lichaamsenergie van de dieren kost.
Onderzoekers proberen van alles om methaanuitstoot te minderen, zoals een ander dieet of toevoeging van chemicaliën om de methaan producerende bacteriën te stoppen. Vaccinontwikkeling is een andere manier. Maar dat loopt vast omdat het microbioom van koeien en andere herkauwers sterk samen hangt met de plek op aarde. Er zijn wereldwijd teveel verschillende methaan producerende bacteriën om een vaccin te ontwikkelen dat overal werkt. Daar komt bij dat zulke interventies een negatief effect kunnen hebben op de biologische processen.
Onderzoekers van de Washington State University bestuderen fermentatie en anaerobische processen bij rundvee en creëerden hiertoe een kunstmatige pens, de grootste maag van herkauwers. De pens beschikt over talloze enzymen om natuurlijk materiaal af te breken, zegt eerste auteur Birgitte Ahring in een persbericht (2). Zij ontdekte dat kangoeroes azijnzuur producerende bacteriën in hun voormaag hebben in plaats van methaan producerende. Haar studenten spoorden in het land enkele skippies op, namen monsters en leerden dat dat verteringsproces alleen voorkomt bij babykangoeroes. Zonder de specifieke bacteriën te identificeren maakte het team een stabiele mengcultuur uit de babypoep. Na chemische reductie van methaan producerende bacteriën in hun reactor vervingen de azijnzuur bacteriën de methaan producerende bacteriën met dezelfde groeisnelheid. En dat enkele maanden lang.
Na dit succes in het lab willen de onderzoekers het systeem uittesten op levende koeien. Het is een veelbelovende cultuur, zegt Ahring. Het is vooral interessant als die poepcultuur voor langere tijd werkt. Voor toepassing in de praktijk hoeven we alleen de methaan producerende bacteriën van tijd tot tijd te stoppen.
1 https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1878818122002535?via%3Dihub
Foto: Lea Scaddan on iStock