Veggieburger niet altijd even gezond
De onderzoekers van Testaankoop onderzochten twintig veggieburgers op smaak, samenstelling en verwerkingsgraad. Een panel van 60 mensen gaf drie van de twintig meer dan een zesje. Naast de smaakproef werd ook gekeken naar verwerkingsgraad, samenstelling en additieven. Vooral de samenstelling haalt de score onderuit.
Fabrikanten voegen te vaak suiker, vet en additieven toe om de burgers op smaak te brengen en de houdbaarheid te verlengen, zegt Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop in VILT. Als gevolg hiervan vallen vegetarische burgers onder de categorie ultrabewerkt voedsel, dat in verband wordt gebracht met een hoger risico op kanker, hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en obesitas. Driekwart van de onderzochte burgers bleek in hoge mate bewerkt. Ook ontbreekt het vezelgehalte op het etiket, terwijl voldoende vezels van belang zijn voor een gezonde levensstijl. Testaankoop vraagt de producenten hun recepten te verbeteren.
Bij de productie van veggieburgers begint men doorgaans met eiwitbronnen als soja. Daar worden water, olie en bindmiddelen aan toegevoegd. Hierdoor lijkt de combinatie op de structuur en bite van vlees of vis. Kruiden, specerijen en aromas zijn nodig om de smaakloze substantie een typische vlees- of vissmaak te geven. Voor het uiterlijk wordt de burger aangevuld met kleurstoffen. Om verkleuring tegen te gaan en de burger langer houdbaar te maken komen daar nog wat additieven bij. Volgens Testaankoop is de basis niets meer dan een eiwitvervanger zonder het ijzer en vitamines van vlees en vis of de typische omega vetzuren van vis.
Het tijdschrift New Scientist waarschuwde eerder ook al voor een vegan health trap, een veganistische gezondheidsval. Consumenten komen vaak bedrogen uit. Vegetariërs die regelmatig sterk bewerkte vleesvervangers op het menu zetten lopen meer kans op overgewicht dan omnivoren met een uitgebalanceerd dieet.
De naamgeving is ook fout, aldus Testaankoop. Veel groenteburgers bevatten vooral veel koolhydraten en vetten, maar weinig eiwitten. 100 gram mager vlees bevat 20 gram eiwit tegen bijvoorbeeld kikkererwten slechts 8 gram per ons. Het zijn dus veeleer aardappel- of pastavervangers dan een waardig alternatief voor vlees of vis. Betere naam voor vegaburgers zou groente-röstis zijn, aldus de onderzoekers. Testaankoop adviseert daarom niet vaker dan eens per week een veggieburger te eten.
Een zelfgemaakte vegan burger. Foto: Pietro Korras