Flink verkorte voortplantingscyclus van populieren dankzij CRISPR
CRISPR wordt gebruikt om op efficiënte wijze een gewaslijn met gunstige eigenschappen te kweken. Waar het bij traditionele veredelingsmethoden zoals selectie en kruising wel dertig jaar kan duren tot de introductie van een nieuw ras, kan dit met CRISPR veel sneller. Bij bomen is deze versnelling echter uitgebleven. Door de langdurige voortplantingscyclus van soms jaren, is het lang wachten op resultaten van de veredeling.
De onderzoekers van de Universiteit van Georgia hebben CRISPR gebruikt om de voortplantingscyclus van populieren in te korten. Bijzonder is hun keuze voor het gen waarop ze zich hebben geconcentreerd. Normaliter wordt onderzoek gedaan naar het gen dat de bloei positief beïnvloedt. Dit keer is het gen wat de bloei juist remt, onderzocht en uitgeschakeld met CRISPR. Het resultaat was een bloeicyclus van slechts enkele maanden in plaats van zeven tot tien jaar.
De methode kan ook relevant zijn voor een andere boom, de Amerikaanse tamme kastanje. Een belangrijke soort in termen van biodiversiteit, voedsel en hout. Nadat deze bomen begin twintigste eeuw massaal stierven door de komst van de invasieve cryphonectria-schimmel, wordt er onderzoek gedaan naar het reanimeren van deze soort met genetische manipulatie. Het Amerikaanse ministerie van landbouw heeft bovendien kortgeleden documentatie vrijgegeven die de nieuwe aanplant van de schimmelresistente Amerikaanse kastanje mogelijk zou maken.
Niet iedereen staat overigens te springen bij de aanplant van genetisch gemodificeerde kastanjes in het wild. Milieuhistoricus Donald Edward Davis waarschuwt voor mogelijke problemen als het plan daadwerkelijk wordt goedgekeurd. Zo vindt hij onder andere dat er meer onderzoek nodig is naar de impact ervan op een geheel bosecosysteem. Volgens hem is de veronderstelling hoe deze gemanipuleerde bomen zich zullen gedragen ten opzichte van andere organismen nu, en in de toekomst, te voorbarig. Slechts een decennium aan onderzoek is simpelweg onvoldoende, aldus Davis.
Mogelijk kunnen de bevindingen in Georgia bijdragen aan een versnelde veredeling van de kastanje, waardoor tests en nader onderzoek naar de impact op kortere termijn kunnen worden uitgevoerd.
Foto: University of Georgia, Athens GA