Eieren tegen een kater? Deze (plantaardige) alternatieven zijn er ook
Uit onderzoek van het GfK, één van de grootste marktonderzoekorganisaties ter wereld, is gebleken dat de prijs van scharreleieren met ruim twintig procent is gestegen in november 2022 ten opzichte van het jaar daarvoor. Per doosje eieren scheelt dat al gauw 50 cent. Door de oorlog in Oekraïne zijn sinds begin 2022 het graan voor de leghennen én de energie voor de pluimveestallen flink duurder werden.
Een andere oorzaak is de vogelgriep die flink om zich heen grijpt. Sinds oktober is de nationale ophokplicht opnieuw- van kracht. Transporteurs mogen niet meer in één rit langs verschillende pluimveebedrijven rijden. En per rit moeten de vrachtwagens volledig worden ontsmet. De extra kosten hiervoor lopen op tot duizend euro voor één rit.
Gelukkig bestaan er, dankzij het veganistische dieet en verschillende religies waarbij men geen eieren consumeert, veel plantaardige alternatieven. Een aantal van deze alternatieven zijn ook nog eens rijk aan het alcoholafbrekende aminozuur cysteïne, en kunnen perfect worden ingezet als antidotum tegen een kater. Zo vormt banaan een bijzonder goede vervanger in bijvoorbeeld cake.
Hetzelfde geldt voor lijnzaad, wat in combinatie met water een gelachtige substantie kan vormen - een plantaardig ei. Onderzoekers van het Indiase Central Institute of Post Harvest Engineering and Technology publiceerden een rapport, waarin de vele gezondheidsvoordelen van lijnzaad worden beschreven. Het blijkt een zeer voedzaam alternatief voor ei te zijn, rijk aan omega-3-vetzuren, vezels, verschillende antioxidanten - en dus ook cysteïne.
Ook het steeds meer bekende aquafaba, kikkererwtenvocht, kan goed worden gebruikt in plaats van eiwit. Je kunt het opkloppen tot een stevige substantie en verwerken in bakrecepten. Toch doe je er beter aan om na een avond uit, te ontbijten met roerei van tofu in plaats van meringues van opgeklopte aquafaba. Tofu scoort namelijk aanzienlijk hoger dan aquafaba als het gaat om het gehalte aan cysteïne, en zal dan ook beter werken tegen een kater.
Foto: Jon Sullivan, Pixnio CC0