Tanzania mikt op meer melk met minder koeien en minder emissies

Tanzania heeft de tweede grootste veestapel van Oost-Afrika met 28 miljoen koeien. Toch is de zuivelsector nog weinig ontwikkeld met vooral kleine boeren en koeien die weinig melk geven, vooral door een slechte kwaliteit veevoer. Samen met problemen op het gebied van tussenhandel en koeling resulteert dat in lage opbrengsten en moet er jaarlijks voor 23 miljoen dollar aan zuivelproducten worden geïmporteerd. Met de Dairy Development Roadmap streeft de regering naar zelfvoorziening van zuivel in 2030.
Een onderzoek van de Lancaster University laat zien dat het inderdaad mogelijk is om de afhankelijkheid van zuivelimporten sterk te verminderen onder voorwaarde van het inzetten van hoogproductieve melkkoeien en beter voer. Het team analyseerde gegevens van 1200 melkveehouders als basis voor hun modelanalyse. Verdeeld over vier districten en twee agro-ecologische zones werd de melkproductie geschat, alsmede de opbrengst van verschillende veerassen. Ook keek men naar het type management, onder meer naar de manier waarop ziektes werden bestreden.
Minder vee
Lokaal vee kan goed tegen de hitte, maar produceert weinig melk. Kruislingen van lokale met Europese rassen geven tot drie keer zoveel melk en kunnen de warmte goed verdragen. Naast overstappen op andere veerassen kan de melkproductie stijgen als voer met een hogere voedingswaarde wordt gebruikt. Beter voer verhoogt de melkopbrengst van lokale rassen met 179 procent en die van verbeterde rassen met 130 procent.
De combinatie van nutriëntrijk voer en hoogproductieve koeien betekent dat er minder dieren nodig zijn en ook minder weiland. Dat kan worden omgezet in akkerland voor de productie van veevoer. In het gunstigste scenario wordt in 2030 zeventig procent van de nagestreefde melkproductie gehaald en wordt er dertig procent minder broeikasgassen uitgestoten doordat er geen bos meer gekapt hoeft te worden voor uitbreiding van het areaal.
Steunmaatregelen
Een win, win, win oplossing, meent Mariano Rufino van het Lancaster Environment Centre in een persbericht. Eerdere studies suggereren verlaging van de veestapel als enige manier om emissies te verlagen. Onze studie gaat uit van de ambities van de Tanzaniaanse regering en laat zien hoe die zijn te bereiken. En meer nog. Het beleid is alleen bedoeld voor meer voedselzekerheid. Terwijl wij een manier hebben gevonden die daar bovenop de boereninkomens verbetert en de klimaatdoelen helpt realiseren.
De voordelen zijn overigens niet gelijk verdeeld. Boeren die niet kunnen investeren in andere rassen en beter veevoer, profiteren niet van die verandering. Hun inkomen kan zelfs verlagen omdat de melkprijs zal zakken door de hogere productie. De overheid moet daarom steunmaatregelen bieden aan kleine boeren die buiten de boot dreigen vallen, aldus de onderzoekers.
Foto: ILRI