Nijpend tekort aan boswachters in de wereld en in Nederland
.
De doelstelling van de Convention on Biological Diversity uit 2020 staat bekend als 30x30 en is ondertekend door 196 landen. Van 7 to 15 december komen vertegenwoordigers van die landen bijeen in Montreal voor de 15e Conference of Parties om die doelstelling nog eens te bevestigen. Overigens is die 30 procent wetenschappelijk gezien nergens op gebaseerd. Het is vooral een marketingconcept bedoeld als catchy slogan voor regeringen om de biodiversiteit te bewaken. Op dit moment is wereldwijd nog maar 17 procent van het land beschermd en acht procent van de oceanen. Er is dus nog werk aan de winkel.
Op dit moment zijn er meer mensen werkzaam op golfterreinen en countryclubs in de VS dan het aantal rangers in de wereld. De 30x30 doelstelling mist zijn betekenis wanneer er niet wordt geïnvesteerd in mensen om deze gebieden effectief te managen, zegt eerste auteur Mike Appleton van het Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research in een persbericht.
Vervijfvoudiging
Uit data van 176 landen blijkt dat er momenteel een half miljoen mensen verantwoordelijk zijn voor bescherming van natuurgebieden met een totaal oppervlak van 20 miljoen vierkante kilometer. Naast talloze vrijwilligers en kantoorpersoneel zijn dat 289.000 rangers, boswachters met taken zoals handhaven van regels, rondleidingen geven en vuur bestrijden. Zij werken in wildparken, nationale parken, natuurreservaten en gebieden die door lokale bewoners worden beheerd. In Nederland zorgen boswachters en BOAs voor het toezicht op naleving van gedragsregels in de natuur.
Om de geplande uitbreiding van beschermde natuur in 2030 goed te managen zijn er wereldwijd volgens het onderzoek minstens 2,9 miljoen mensen nodig, waarvan circa de helft rangers (1,51 miljoen). Omgerekend komt dat neer op één ranger per 26 vierkante kilometer, ofwel een vervijfvoudiging van het huidige aantal. Nergens wordt overigens duidelijk hoe ze precies aan dat vereiste aantal komen.
Massarecreatie
Ook in ons land speelt gebrek aan boswachters en groene BOAs een rol bij handhaving van wetten en regels in de natuur. Dat wordt steeds moeilijker omdat de recreatiedruk sterk toeneemt. De omvang van de natuurgebieden en de massarecreatie in relatie tot het geringe aantal handhavers betekent dat consequente handhaving vrijwel onmogelijk is, zegt Maarten van Vliet, secretaris van natuurorganisatie NatuurAlert desgevraagd. Opsporing van bijvoorbeeld een clubje overtreders op crossmotoren vergt vaak meerdere teams van groene boas en politie plus een helikopter om met succes achter de overtreders aan te gaan. Zelfs als ze gepakt worden zijn de sancties te klein en gaan ze gewoon door met hun hobby.
Terwijl de recreatiedruk steeds groter wordt, is het aantal handhavers in het buitengebied juist afgenomen, weet Van Vliet. Het beroep is minder aantrekkelijk geworden, omdat betrapte mensen soms agressief en gewelddadig reageren op berispingen. Zelfs als er voldoende geld zou zijn voor uitbreiding, dan is extra personeel waarschijnlijk niet snel te vinden.
Aantrekkelijker
Om meer groen personeel aan te trekken moet het beroep aantrekkelijker worden gemaakt, vinden ook de auteurs van het Nature artikel. Uit hun analyse blijkt dat op dit moment deze mensen veelal onderbetaald worden, te weinig kennis hebben, onvoldoende ondersteund worden en vaak werken onder barre omstandigheden. Appleton: Het gaat niet alleen om het realiseren van het aantal gewenste beschermde hectaren natuur, maar vooral ook om het aanstellen van goed opgeleide mensen die meer respect verdienen als bewakers van onze natuur en biodiversiteit. Deze medewerkers maken bovendien duurzame ecosysteem diensten mogelijk en dat biedt voordelen voor lokale bevolking en landelijke economie.
Beeld: Rangers in een tropisch regenwoud (Foto: Global Wildlife).