Eenmaal per etmaal een eimaal

één a twee per week, vanwege cholesterol en het bijbehorende risico op hart- en vaatziekten. Een recent gepubliceerd onderzoek onder Spaanse studenten laat echter zien dat de consumptie van vijf eieren of meer per week een gunstig effect heeft op de lichaamssamenstelling.
Eenmaal per etmaal een eimaal, was de boodschap van het inmiddels ter ziele gegane Productschap Pluimvee en Eieren in de jaren zestig. De campagne kwam begin jaren zeventig onder vuur te liggen vanwege de hoeveelheid cholesterol die je bij die hoeveelheid binnen kreeg. Daarmee zou je een verhoogd risico op hart- en vaatziekten lopen.
Inmiddels is het ei weer uit het verdachtenbankje. Datagravers zien af en toe nog wel een associatie tussen de consumptie van eieren en een verhoogd risico op hartfalen, maar het relatieve risico is niet overtuigend gezien de vele storende factoren (confounding factors) bij dit soort onderzoek. Andere datagravers zien juist weer geen associatie, zelfs niet bij één ei per dag.
Effect op lichaamssamenstelling
In het onderzoek naar de gezondheidseffecten van eieren heeft de nadruk altijd gelegen op de eventuele associatie met hart- en vaatziekten, schrijven onderzoekers van de Spaanse Universidad de Castilla-La Mancha. Er is eigenlijk nooit echt goed gekeken naar het effect van eierconsumptie op de lichaamssamenstelling. Dat wil zeggen de body mass index (BMI, de verhouding tussen lengte en gewicht), de verhouding tussen buikomvang en lengte, het vetgehalte en lean body mass weight, het verschil tussen totaalgewicht en vetmassa.
Om een begin van een antwoord te krijgen op die vraag, vroegen ze studenten van hun eigen universiteit altijd een makkelijke doelgroep naar hun eetgewoonten aan de hand van een gestandaardiseerde vragenlijst. Je kunt je afvragen waarom ze die studenten niet gewoon in groepen verdeelden en elk van die groepen een bepaalde hoeveelheid eieren gaven, maar dat terzijde. Vervolgens werd de lichaamssamenstelling gemeten, evenals de fitheid. Dat laatste gebeurde met de Course-Navette test ook wel de piepjestest genoemd een snelle test voor het meten van de aerobe capaciteit.
Eiwit-inname bepalend
In totaal ging het om 355 eerstejaars studenten waarvan ruim 60 procent vrouw. Daaruit bleek dat studenten die vijf eieren of meer per week aten een lagere BMI hadden, een lager vetgehalte en een kleinere buikomvang in relatie tot hun lengte. Hun lean body mass was hoger dan die van hun medestudenten die minder eieren aten. Al met al was de lichaamssamenstelling van de studenten die veel eieren aten beter dan die van hun collegas die minder eieren aten.
De vraag is of dat door de eieren kwam. Eerdere studies (bijvoorbeeld deze) wezen er al op dat vooral het totaal aan eiwitten dat wordt geconsumeerd op de lean body mass. Ook in deze studie verdween de associatie tussen eierconsumptie en lichaamssamenstelling als je rekening hield met de totale inname van eiwitten. Dat zo nadrukkelijk naar eieren is gekeken heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de studie voor een deel is gefinancierd door Grupo Avicolo Rujamar, een bedrijf dat actief is in de biologische pluimveehouderij.
Hoewel je de resultaten dus met een korreltje zout moet nemen, is het niet helemaal onzin. Het voordeel van eieren is dat ze een relatief goedkope, goed verteerbare bron zijn van eiwitten en micronutriënten, zoals ijzer, vitamine A en B12, foliumzuur en nog wat nuttige stoffen. Zelfs het Voedingscentrum beveelt nu eieren aan als alternatief voor sommige plantaardige kant-en-klare vleesvervangers, omdat die meer zout bevatten dan goed voor je zou zijn.
Beeld: Ellen Meinen, Pluimveeweb