Strekkende wortels gaan dieper de grond in
Een harde bodem leidt tot kortere en dikkere wortels. Decennialang is gedacht dat opzwelling van de wortels helpt om hardere bodems te penetreren. Maar dat is niet het geval. Het team identificeerde het hormoonsignaal dat aanzet tot opzwellen. Door dit niveau te verlagen, door uitschakeling van het verantwoordelijk gen, bleven de wortels dun en gingen juist verder de grond in.
Groeihoek
De onderzoekers vonden het verantwoordelijk gen in gerst. Het bewuste gen, Enhanced Gravitropism 1 (EGT1), bepaalt de hoek waaronder wortels groeien. Oppervlakkige wortels vangen fosfaat en water, terwijl de dieper gelegen uiteinden water en stikstof kunnen opnemen. Langere wortels leggen bovendien koolstof vast in diepere grondlagen.
Onze bevinding kan de wereldwijde graanoogst een boost geven, meent onderzoeker Bipin Pandey van de universiteit van Nottingham in een begeleidend persbericht 2). Met name omdat door klimaatverandering minder regen valt en de bodems droger en harder worden. Plantenveredelaars kunnen nu gewassen ontwikkelen die beter zijn aangepast aan verschillende bodemtypen.
2) https://www.eurekalert.org/news-releases/959082
Beeld: Links wild type gerst, rechts mutant zonder het gen EGT1 (Foto: Riccardo Fusi/University of Nottingham).