Opwarming oceaan bedreigt biodiversiteit
De gebieden met de grootste biodiversiteit van marien zeeleven zijn het meest blootgesteld aan opwarming en het meest kwetsbaar voor klimaatverandering. Reden is dat de soorten die in deze locaties leven veelal niet in staat zijn om adequaat te reageren op andere temperatuur. Zo blijkt uit een studie van de Universiteit van Adelaide, Australië in Global Change Biology 1).
De onderzoekers brachten de afstanden in kaart die planten en dieren moeten afleggen om zich aan te passen aan de klimaatverandering. Het vereiste tempo van de nodige verschuiving naar andere wateren is voor veel zeeleven niet bij te houden. De meest kwetsbare gebieden verschaffen ecosysteemdiensten waar miljoenen huishoudens van moeten leven. Andere regios zijn de habitat van iconische dieren zoals de zeekoe.
Gerichte acties
Door aan te tonen dat gebieden met de hoogste biodiversiteit het meest zijn blootgesteld aan opwarming bieden onze bevindingen informatie voor meer gerichte acties voor natuurbehoud, zegt onderzoeker Damien Fordham in een persbericht 2). Hij noemt beter visserij management en uitbreiding van beschermde reservaten.
Naast klimaatverandering, vervuiling en verzuring zijn er nog andere, onderbelichte dreigingen voor mariene biodiversiteit. Een internationaal team rapporteert hierover in Nature Ecology and Evolution 3). De nadruk van de studie ligt op Zuidoost- en Oost-Azië, de meest soortenrijke wateren in de wereld. De onderzoekers noemen de invloed van exploitatie van de mesopelagische zone, een dichte watermassa tussen de 200 en 1000 meter diep, met een hoog zoutgehalte. In dit pekelmeer zijn zouten te vinden rijk aan lithium. De onderzoekers waarschuwen dat de toenemende vraag naar lithium voor batterijen in elektrische autos deze gebieden bedreigt.
Diepere waterlagen
Daarnaast zal door overbevissing van de oceanen het accent verschuiven naar diepere wateren, verwachten de onderzoekers. Vissen die daar leven zijn niet voor menselijke consumptie maar wel geschikt als visvoer. Door deze vissen weg te vangen wordt echter de koolstofcyclus verstoord, want deze soorten halen koolstof uit de atmosfeer.
De studie belicht ook de mogelijke impact van bio-afbreekbare plastics in de oceaan. Sommige van deze materialen zijn giftiger dan gangbare plastics. Het effect op het waterleven is nog onbekend, aldus de onderzoekers.