Planten onder stress maken hun eigen aspirine
Onderzoekers van de universiteit van Californië in Riverside ontdekten bij het modelgewas Arabidopsis (zandraket) hoe planten de aanmaak van salicylzuur regelen. Zij beschrijven dat proces in een artikel in Science Advances 1).
Omgevingsstress leidt tot reactieve zuurstofverbindingen (ROS) in alle levende organismen. Zonder bescherming tegen felle zon produceert onze huid deze componenten die sproeten geven. Hoge ROS-niveaus zijn dodelijk voor planten. Echter, bij lage dosis heeft ROS een belangrijke celfunctie. Ze werken als een soort noodoproep voor actie, zegt plantgeneticus Jin-Zheng Wang in een persbericht 2).
Chloroplasten
Het team ontdekte dat hitte of droogte in de plantencel het alarmsignaal MEcPP opwekt. Opeenstapeling van dit molecuul triggert de aanmaak van salicylzuur, dat vervolgens een keten van beschermende acties in gang zet. Het zuur beschermt chloroplasten, de plek waar fotosynthese plaats vindt. Dat is het proces waarbij licht water en koolstofdioxide omzet in suikers voor energie.
We hopen dat deze kennis gebruikt gaat worden om gewassen beter resistent te maken voor extreme weersomstandigheden. Dat is hard nodig om het wereldvoedselaanbod veilig te stellen bij verdere opwarming van de aarde, zegt Wang.
1) https://www.science.org/doi/full/10.1126/sciadv.abo0724
2) https://news.ucr.edu/articles/2022/07/12/how-stressed-out-plants-produce-their-own-aspirin
Beeld: Rechtse plant verkleurt door fel zonlicht (Foto: Jin-Zheng Wang/UCR).