Hamburger van witlof
In West-Europa worden jaarlijks 630 000 ton witlofstronken geproduceerd. Anna Twarogowska bedacht een technologie om die wortels op te waarderen voor toepassing in de humane voeding. Zij promoveerde onlangs aan de Universiteit van Antwerpen 1).
Bitterstoffen
De wortels zijn rijk aan suikers, glutenvrije vezels en stabiele bio-actieve verbindingen, zoals bitterstoffen. Het lukte haar om die gewenste componenten eruit te krijgen met een simpele, goedkope en efficiënte methode die bestaat uit slechts twee stappen. De wortels worden versnipperd en enkele uren geweekt in warm water. De vaste fractie wordt na drogen vermalen tot geconcentreerde voedingsvezels. Het weekwater bevat oplosbare stoffen uit de wortel. Door dat water te vernevelen worden de componenten verzameld en gestabiliseerd.
Cosmetica
De witlofvezels vervingen in experimentele veggie-burgers het soja-eiwit voor 5 tot 10 procent. Het resultaat was sappig en smaakte hetzelfde. Pluspunt is dat het witlof ingrediënt glutenvrij is. In de waterige fractie zitten onder meer sesquiterpeenlactonen, die de typisch bittere smaak aan witlof geven. Geïsoleerd zijn ze toepasbaar in voedingsmiddelen, zoals frisdranken. Door hun antibacteriële en ontstekingsremmende werking zijn ze ook te gebruiken in cosmetica. Verder liggen er kansen voor de bio-actieve componenten als stimulant voor blad- en wortelgroei van planten.
Beeld: witlofwortels (Foto: ILVO).