Afrikaanse wilde hond loopt in de val
Het moment van werpen door de Afrikaanse wilde hond (Lycaon pictus) is de afgelopen dertig jaar met 22 dagen verschoven onder invloed van klimaatverandering. De temperatuur waarbij de pups worden geboren is hiermee door de jaren heen gelijk gebleven. Gevolg is echter dat de temperatuur tijdens de maanden na geboorte, wanneer de jongen in het hol verblijven, hoger is. Te hoog voor veel jongen, die de hitte niet overleven. Dat blijkt uit een studie in PNAS 1), gebaseerd op cijfers over zestig roedels verspreid over noordelijk Botswana.
Minder moedermelk
In 1990 wierpen de honden hun pups vlak voor een koelere periode. Maar door opwarming van de aarde is deze periode naar voren geschoven en de temperatuur gestegen. Wanneer de pups nu worden geboren is de koele periode al bijna voorbij en wordt het al snel warmer. Tijdens de eerste drie maanden zijn de pups het meest kwetsbaar. Niet alleen de hitte is een bedreiging. De pups krijgen ook minder te eten. De moeder geeft namelijk minder melk bij extreme warmte en de honden gaan minder op jacht. Bovendien lopen de honden in de warmere periode meer kans door een leeuw te worden gepakt.
Onze bevinding suggereert dat de Afrikaanse wilde hond, die familie is van de wolf en ook gezamenlijk hun jongen grootbrengen, in een fenologische val is gelopen, zegt onderzoeker Briana Abrahms van de University of Washington in een persbericht 2).
2) https://www.eurekalert.org/news-releases/956842
Beeld: Bobby-Jo Vial.