Vissen bevatten minder onverzadigde vetzuren
Omega-3 vetzuur is een essentieel vet dat wij zelf niet kunnen maken. Dat krijgen we binnen via consumptie van vis en ander zeevoedsel. Een onderzoeksteam analyseerde 930 monsters plankton van 146 locaties, verspreid over de wereld. Op zeven expedities tussen 2013 en 2018. Met hoge resolutie massaspectrometrie werden tot heden onbekende eigenschappen van het plankton ontrafeld. Er werden meer dan 1 100 lipidensoorten geïdentificeerd. De temperatuur blijkt het aandeel onverzadigde vetzuren te beperken. Met name van eicosapentaenoic acid (EPA), het meest voedzame vetzuur voor de mens.
Essentieel voor onze gezondheid
De lipiden in de oceaan zijn essentieel voor onze gezondheid, vooral voor het hart, zegt Benjamin van Mooy, hoofdonderzoeker bij Woods Hole Oceanographic Institution in Falmouth, Massachusetts in een persbericht. We vonden dat de samenstelling van lipiden in de oceaan verandert bij opwarming van de oceaan. Dat baart ons zorgen. We hebben deze lipiden nodig omdat het de kwaliteit van ons voedsel bepaalt.
Aan basis van voedselweb
Plankton staat aan de basis van het globale voedselweb en bevat tien tot twintig procent lipiden in de bovenste waterlaag. Deze biomoleculen worden al decennia lang gebruikt als biomarkers voor chemische en biologische processen. Maar pas sinds kort kan door een combinatie van hoge resolutie massaspectrometrie en andere analytische tools het lipidoom van plankton op grote schaal in kaart worden gebracht. Zoals dat bijvoorbeeld ook gebeurt bij eiwitonderzoek.
De onderzoekers keken naar de verzadiging van tien klassen lipiden met glycerol. Zij vonden dat tussen deze klassen de temperatuur in hoge mate de aanwezigheid van het soort vetzuren bepaalt. Er is een duidelijke overgang van lipiden soorten met onverzadigde vetzuren bij koude watertemperaturen naar meer verzadigde soorten in warmere wateren.
1) https://www.science.org/doi/10.1126/science.abn7455
2) https://www.eurekalert.org/news-releases/956935
Beeld: Een student neemt watermonsters onder het zeeijs om lipiden samenstelling van plankton te bepalen. (Foto: Benjamin van Mooy).