Duur fosfaat bedreigt voedselproductie
De groep van 40 internationale experts uit 17 landen roepen regeringen op om hun 50, 50, 50 plan te accepteren; de helft minder vervuiling met fosfor, de helft meer hergebruik van het mineraal in het jaar 2050. Om dat doel te bereiken doen ze de volgende aanbevelingen:
-integratie van veeteelt en akkerbouw zodat fosfor in dierlijke mest op gewassen kan worden toegepast en de vraag naar chemische kunstmest vermindert
-streven naar meer duurzame diëten (lees: meer vegetarisch) om het fosforgebruik voor de de teelt van diervoeders te reduceren
-minderen voedselverspilling waardoor de vraag naar gewassen en dierlijke producten daalt en er minder fosfor nodig is
-fosfor terug winnen uit afvalwater zodat het niet terecht komt in meren en rivieren
Beperkte voorraad
Fosfor wordt gewonnen uit fosfaaterts in mijnen in landen als China, Marokko en Algerije. Die makkelijk te winnen voorraad is eindig en raakt ooit op. 80% van het fosfaat (verbinding van fosfor en zuurstof) wordt gebruikt voor de productie van kunstmest. Het beperkte aanbod is sterk onderhevig aan prijsschommelingen door politieke twisten, handelsoorlogen en stijgende olieprijzen. Zo is de prijs van zowel fosfaat als kunstmest sinds 2020 verviervoudigd. En die stijging gaat maar door.
Menig land is afhankelijk van geïmporteerd fosfaatkunstmest voor hun voedselproductie en zijn overgeleverd aan prijsfluctuatie. Efficiënter gebruik van fosfor in de landbouw en meer hergebruik uit afvalwater kan het landbouwsysteem weerbaarder maken en de watervervuiling minderen, zegt Bryan Spears van het UK Centre for Ecology&Hydrology (UKCEH) in Lancaster in een persbericht 2).
Lagere kunstmestkosten
Uitvoering van het 50,50,50 plan levert volgens het team een voedselsysteem dat in genoeg fosfor voorziet om vier keer de wereldbevolking te voeden. Verder zou het plan de boeren elk jaar 20 miljard Amerikaanse dollar schelen aan jaarlijkse kunstmestkosten. En de jaarkosten voor zuivering van vervuild oppervlaktewater gaat met 300 miljard dollar omlaag. Fosfaatvervuiling in rivieren en meren geeft algenbloei dat toxisch is voor mens en dier.
De wetenschappers hopen met dit rapport op meer bewustwording voor duurzaam fosforgebruik onder overheden, boeren en industrie.
2) https://www.eurekalert.org/news-releases/955388
Beeld: Met fosfaat vervuild water kan leiden tot schadelijke algenbloei (Foto: UKCEH).