Buitenlandse vissersvloten verhogen voedselonzekerheid
Visserij in internationale wateren en handel in zeevoedsel zorgen niet alleen voor economische scheefgroei, maar ook tot verschil in voedselzekerheid tussen landen. Vis is een belangrijke voedingsbron met micronutriënten, zoals calcium, ijzer en zink en essentiële vetten die ondervoeding kunnen voorkomen. Ondervoeding kan onder meer leiden tot groeistoornissen en zwangerschapsvergiftiging dat fataal kan aflopen.
Kwetsbare groepen
Het team vond dat 60 procent van alle landen dankzij de internationale vishandel netto voordeel heeft van nutriënten uit visvangst. Frankrijk, Japan en Italië profiteren veruit het meest. 30 procent van de landen lijdt netto verlies aan nutriënten, met name kleine kwetsbare eilanden zoals de Malediven en een Afrikaans land als Namibië. Naast de wereldwijde handel hebben grootschalige visserijvloten een nog grotere invloed op het weghouden van nutriënten bij kwetsbare groepen. Buitenlandse visserij verplaatst anderhalf keer zoveel meer nutriënten over de aardbol dan de internationale handel.
Meer dan een derde van de landen verliest onmisbare nutriënten aan buitenlandse visserij. Dat zijn overigens niet alleen arme eilandstaten en landen in Afrika, maar ook welvarende landen als Engeland en Noorwegen. Het meeste voordeel van visserijvloten in internationale wateren hebben Japan, China en Zuid-Korea.
Beleid harmoniseren
Meer rekening houden met de nutriënten behoefte van een land kan de voedselonzekerheid en internationale ongelijkheid een halt toe roepen, zegt Kirsty Nash in een persbericht 2). De zeevisserij heeft de potentie om tekorten aan nutriënten voor kwetsbare groepen te helpen oplossen. Maar dan moeten we de visserij harmoniseren met gezondheid- en handelspolitiek. Beleidsmakers dienen vissen te gaan beschouwen als een belangrijke voedingsbron die bescherming behoeft.
2) https://www.eurekalert.org/news-releases/953340
Beeld: Tropische vis op een Londense markt (Foto: Nick Graham).