Gaan bossen de insecten redden?
Driekwart van onze voedselgewassen en meer dan 80 procent van de wilde planten worden bestoven door insecten. De waarde van bestuiving van gewassen wereldwijd wordt geschat op 577 miljard dollar. Meest bekend zijn bijen, maar het gaat ook om vliegen, wespen, kevers, vlinders en motten.
Verlies aan diversiteit
Insecten populaties zijn de afgelopen decennia drastisch achteruitgegaan. Voornaamste reden is omzetting van natuur in landbouw of stadsuitbreiding. Duitse onderzoekers keken naar hoe klimaat en landgebruik de diversiteit van bestuivende insecten bepaalt. Dat deden ze voor 3200 insectensoorten op 179 locaties in bos, grasland, akkerland en stedelijk gebied in Beieren. Ze constateren verlies aan diversiteit van insectenpopulaties bij opwarming van de aarde.
Individuele soorten vertonen weliswaar andere reacties op een warmer en droger klimaat, maar in landschappen met veel bosgebied blijft de variatie groter. Bossen kunnen dus het effect van klimaatopwarming enigszins temperen, zegt onderzoeker Christina Ganuza van de universiteit van Würzburg in een persbericht 2). De studie benadrukt dat naast het belang van plantenrijkdom en het effect van intensief landgebruik de klimaatomstandigheden een belangrijke rol spelen voor biodiversiteit. Zo daalt de rijkdom aan bijen in steden wanneer het warmer wordt. Door de combinatie van klimaatverandering en huidig landgebruik zal slechts een beperkt aantal soorten kunnen overleven in de verschillende habitats.
Schuilplaats
De onderzoekers concluderen dat een groot aandeel bos in het landschap kan dienen als schuilplaats voor klimaatopwarming. Bossen en bosranden verschaffen immers de natuurlijke condities om extreme hitte en droogte te bufferen vergeleken met menselijke leefomgevingen.
Andere suggestie is om de temperatuur in steden te verlagen door meer groen aan te leggen. Hierdoor zullen vooral meer bijensoorten kunnen overleven in de stad.
2) https://www.eurekalert.org/news-releases/951944
Foto: Karsten Mielenz/Flickr.