Oceaan kan meer eiwit leveren
In de tijd van onze kleinkinderen telt de wereld meer dan 10 miljard mensen. Drie miljard meer dan nu. Traditionele productie van vlees op land loopt tegen grenzen aan vanwege klimaatverandering. Hiermee wordt de oceaan een belangrijke bron voor eiwitproductie.
Momenteel levert de oceaan slechts 17 procent van alle voedseleiwitten in de wereld, veelal in het wild gevangen vis. Dit aandeel kan aanzienlijk groeien, de potentie is er, vooral als ontwikkelingslanden rijker worden en meer aan viskweek gaan doen. Maar de oceaan heeft ook te maken met emissies van broeikasgassen die het water opwarmen en verzuren. Fenomenen die het aanbod juist kunnen doen afnemen.
Aanpassen
Warmere waters veranderen het leefgebied van vissen, wat ze eten en hoe goed ze kunnen overleven, zegt Christopher Free, onderzoeker van de UC Santa Barabara en eerste auteur van het artikel in een persbericht. Daarom moeten vissers en visserij managers zich aanpassen aan deze veranderingen.
Visserijen kunnen hun vangsten handhaven of verhogen door hun vislocaties te verschuiven. Maar dat is niet genoeg om aan de toenemende vraag te voldoen. Boerderijen op zee die vinvissen en schaaldieren kweken moeten het gat vullen, menen de onderzoekers.
Maricultuur
Door uitbreiding van de maricultuur, aquacultuur in de open zee, neemt de beschikbaarheid van gezond en duurzaam zeevoedsel toe. Dat moet gepaard gaan met de juiste selectie van soorten en locaties van viskwekerijen.
Die uitbreiding moet voorzichtig gebeuren en vereist beleid dat zorgt voor minimale impact op het ecosysteem en voor onpartijdige toegang tot deze groeiende industrie, zegt Free. Dat geldt vooral voor regios met minder strikte regels, zoals China en Thailand. Gebieden waar nauwelijks ervaring is met maricultuur, met name in Afrika, zullen moeten investeren in training en infrastructuur.
Slechts 3 procent van de economische zone van een land is nodig voor een efficiënte maricultuur om aan de vraag te kunnen voldoen, aldus de studie. Hierdoor is er nauwelijks competitie met visserij en toerisme langs de kust.
1) https://www.nature.com/articles/s41586-022-04674-5
2) https://www.eurekalert.org/news-releases/951067
Beeld: Een zalmkwekerij in Bergen, Noorwegen (Foto: UC Santa Barbara).