Minder zout verbetert levenskwaliteit hartpatiënt
De onderzoekers volgden een jaar lang ruim 800 patiënten in 26 medische centra in Canada, Verenigde Staten, Colombia, Chili, Mexico en Nieuw Zeeland. Allen lijden aan hartfalen, waarbij het hart te zwak is om het bloed goed rond te pompen. De helft van de deelnemers ontving de gebruikelijke zorg, de andere helft kreeg dieet advies over beperking van zoutinname. De laatste groep werd aangemoedigd zelf te koken zonder zout toe te voegen en geen ingrediënten in zakjes of blik te gebruiken maar zoveel mogelijk lokaal geproduceerd voedsel. Meeste zout zit verstopt in bewerkt voedsel en in restaurants, zegt onderzoeker Justin Ezekowitz van de universiteit van Alberta, Canada in een persbericht 2).
Aanbevolen hoeveelheid zout
De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) adviseert niet meer dan 5 gram zout per dag te eten. Nederland volgt die richtlijn. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid zout in Canada is een stuk lager: 1,5 gram ofwel tweederde theelepel. Voor de studie consumeerden de deelnemers gemiddeld 2,2 gram (een theelepel). Na een jaar onderzoek nuttigden de proefpersonen van de controlegroep gemiddeld 2 gram per dag, terwijl de groep met dieetadvies 1,6 gram innam.
De lagere zoutinname leidde niet tot minder spoedopnames of sterfgevallen. Wel zagen de onderzoekers duidelijk verbetering in levenskwaliteit. Het team zoekt nu naar een marker in het bloed van patiënten die het meeste voordeel hebben van het zoutarm dieet. Hierdoor kunnen artsen meer persoonsgebonden adviezen geven. Verder willen de onderzoekers de patiënten nog twee jaar volgen om te zien wat het lange termijn effect is.
Peter de Jaeger
1) 10.1016/S0140-6736(22)00369-5
2) https://www.eurekalert.org/news-releases/948235
Beeld: Gianni Pepenera (Flickr).