Restwater voedingsindustrie geeft zeewier een boost
Macro-algen kunnen wel eens een concurrerende eiwitbron worden van soja. Normaliter bevat zeewier veel minder eiwit dan soja, maar dat verschilt valt grotendeels weg na bemesting. Proceswater is namelijk rijk aan stikstof en fosfor en vormt daarmee een goede meststof. Hiermee bemest zeewier groeit 60 procent sneller. Sojabonen bevatten van nature 40 procent eiwit en zeewier iets van 8 procent. Na bemesting is het eiwitgehalte van zeewier ruim 30 procent, dat is een verviervoudiging.
De onderzoekers testten vier typen zeewier en proceswater van verschillende bronnen: haringindustrie, zalmboerderij, schelpdierkwekerij en een producent van havermelk. Een deel van het proceswater werd toegevoegd aan de kweek van zeewier. Na acht dagen werden de resultaten geanalyseerd.
Waardevol bijproduct
Alle soorten proceswater werkten evengoed als bemester, zegt onderzoeker Kristoffer Stedt in een persbericht 2). Het is bijvoorbeeld denkbaar om een zeewierfarm op land naast een haringfabriek te zetten. De kweek van zeewier haalt veel voedingsstoffen uit het restwater en helpt op die manier de haringindustrie duurzamer te maken. Dat restwater verandert hierdoor van een kostenpost in een waardevol bijproduct.
De onderzoekers waren overigens bang dat het bemeste zeewier ietsje naar haring zou smaken. Maar een proefpanel merkte geen bijsmaak op en ook de algenkleur bleef onaangetast.
1) 10.1016/j.algal.2022.102647
2) https://www.eurekalert.org/news-releases/947955
Beeld: Na toevoeging van proceswater groeit zeewier 60 procent sneller en bevat het vier keer zoveel eiwit. (Foto: Kristoffer Stedt)