Zand met jasje vervangt plastic bodembedekking
Voor irrigatie van gewassen in droge gebieden gebruiken boeren meestal water uit nabijgelegen stromen of van ondergrondse waterlagen. Dit water gaat snel verloren omdat de bodem -veelal zand- het vocht niet lang kan vasthouden. Plastic zeil op de bodem vertraagt de verdamping, verbetert de plantengroei en verhoogt gewasopbrengst. Maar plastic is duur, geeft afval en is slecht voor het milieu.
Trucje van de natuur
Een team van de American Chemical Society zocht naar een alternatief en keek een trucje af van de natuur. Sommige planten en dieren maken een wasachtige substantie dat vocht uit de lucht vangt en dat zelf gebruiken. De onderzoekers zochten iets vergelijkbaars om de bodem te bedekken met een milieuvriendelijk materiaal om verdamping tegen te gaan.
Ze kwamen uit bij een waslaagje van gezuiverde paraffine op zandkorrels. Ze losten de was op in hexaan en strooiden silicium zand in het mengsel. Na drogen bleef een dun waslaagje over. Na uitspreiding van dit zand met een paraffine jasje daalde het vochtverlies met 50 tot 80 procent. Veldproeven met tomaten, gerst en tarwe gaven meer vruchten en granen dan op de niet bedekte gronden. Bovendien was de microbiële samenstelling rond de wortels niet negatief beïnvloed door het strooisel.
Deze door de natuur geïnspireerde technologie kan watergebruik meer efficiënt maken in aride en semi-aride gebieden. De bedenkers hebben de methode inmiddels gepatenteerd.
Peter de Jaeger
1) 10.1021/acsagscitech.1c00148
Beeld: Met parafine gecoat zand is waterafstotend materiaal, waardoor de grond nat blijft en de opbrengst stijgt. (Foto: American Chemical Society).