Insectresten stimuleren gewasgroei
Bij de productie van insecten blijven de exoskeletten over (exuviae) plus de uitwerpselen. Dit verbetert, na toevoeging aan de bodem, de groei en gezondheid van de planten. Insectenpoep is rijk aan stikstof en het execuviae bevat veel chitine. Chitine is een polymeer dat door bodembacteriën is te verteren en de planten helpt weerbaarder te worden tegen plagen en ziektes, zegt Dicke in een persbericht 2). Eenmaal toegevoegd aan de bodem nemen deze bacteriën in aantal toe.
Circulaire landbouw
Dicke en zijn team zien de toepassing van insectenrestanten aan gewassen als een nieuwe stap richting circulaire landbouw zonder verspilling. De insecten worden gevoed met afval uit de voedingsindustrie en de insecten zijn voedsel voor de mens. Gebruik van restanten van insectenproductie om gewasgroei te versterken kan deze cirkel sluiten. De mini-veehouderij is een zeer efficiënte vorm van landbouw. Zeker vergeleken met traditionele veehouderij, aldus Dicke. Er is 25 kg gras nodig voor één kilo vlees. Dezelfde hoeveelheid gras levert tien keer zoveel eetbare eiwitten in de vorm van insecten.
Probleem is vooralsnog om de westerse consument warm te maken voor het eten van insecten. De mensen in ons deel van de wereld moeten er nog aan wennen. Maar ik heb behalve krekels, meelwormen en sprinkhanen nog vele andere insecten geproefd en daar altijd een smakelijk maal aan beleefd.
Insecticiden
De onderzoekers willen vervolgens onderzoeken of exoskeletten kunnen werken als insecticiden. Planten die worden aangevreten door insecten maken een vluchtige stof aan die predatoren aantrekt. De plant roept als het ware om hulp. De entomoloog vermoedt dat iets soortgelijks gebeurt bij de plantenwortels. De microben die chitine omzetten werken wellicht eveneens als bescherming voor de plant door microben aan te trekken die pathogene schimmels afbreken en de plant weerbaar te maken tegen plagen.
1) 10.1016/j.tplants.2022.01.007
2) https://www.eurekalert.org/news-releases/944605
Beeld: diagram van circulair systeem gevoed door afval van insectenkweek. Credit: Barragan-Fonseca et al.