Berken halen microplastics uit bodem
Gunstige eigenschap van de berk (Betula pendula) is dat die niet diep wortelt. Microplastics houden zich op in die wortelzone, zo vlak onder het maaiveld. Duitse onderzoekers labelden korrels microplastic (5-50 micrometer) met lichtgevende stof en voegden die toe aan opgepotte jonge bomen. Na vijf maanden vonden ze (met fluorescerende laser microscopie) microplastics terug in 5 tot 17 procent van de wortelsecties.
400 miljoen ton plastics
Deze hoge opname snelheid bewijst de potentie voor lange termijn sanering van vervuilde gronden, zegt eerste auteur Kat Austen van het Duitse Research Centre for Geosciences in een persbericht 2). Wereldwijd wordt jaarlijks meer dan 400 miljoen ton plastic gemaakt. Naar schatting belandt een derde in bodems en rivieren. Het gros breekt af tot microplastics, kleiner dan vijf millimeter, en verder tot nanodeeltjes (minder dan 0,1 micrometer).
23 maal hoger
De vervuiling op land met microplastics is naar schatting tot 23 maal hoger dan in de oceanen. Bezinksel uit riolering en afvalwaterzuivering is een belangrijke bron van microplastics in de grond, vooral afkomstig van kledingvezels. Veel van dit vervuilde slib wordt weliswaar verbrand, maar wereldwijd wordt het ook toegepast als kunstmest en belandt alsnog in de bodem. Vandaar dat de concentraties in de bodem extreem hoog zijn. Een andere belangrijke bron van microplastics is afslijtsel van autobanden in de wegberm.
Peter de Jaeger
1) https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0048969721071618?via%3Dihub
2) https://www.igb-berlin.de/en/news/birch-trees-remove-microplastics-soil
Beeld: Kat Austen.