Minder maisopbrengst door opwarming aarde
Een team van Penn State University keek naar het verwachte effect (tot 2090) van veranderingen in regenval, temperatuur, zonnestraling en lucht vochtigheid op de maisoogst. Dat deden ze voor akkers die louter van regen afhangen en voor akkers die geïrrigeerd worden. Het onderzoeksgebied lag in de Great Plains, maar de resultaten gelden voor vergelijkbare graanstreken elders in de wereld, aldus de wetenschappers.
Verschillende scenarios
Verschillende scenarios werden onderzocht. Afhankelijk van de hoeveelheid broeikasgassen en de bijhorende opwarming gaf het model een opbrengstdaling te zien van 2 tot 21 procent. Althans voor maisvelden die niet werden beregend. Op geïrrigeerde percelen was de daling 3 tot 15 procent, afhankelijk van de gebruikte irrigatietechniek.
Die substantiële daling heeft ingrijpende gevolgen voor ons dagelijks bestaan, zegt onderzoeker Suat Irmak in een begeleidend persbericht 2). Mais wordt gebruikt als veevoer, voor menselijke consumptie en voor productie van vezels en ethanol.
Impact analyseren
Klimaatverandering heeft ook effect op andere gewassen, de voedselvoorziening en het areaal geschikte landbouwgrond. En daarmee op de verdere ontwikkeling van duurzame landbouw en bestrijding van honger. Wetenschappers moeten de impact van al deze verliezen nauwkeurig analyseren zodat het beleid daar rekening mee kan houden.
Het team is nu bezig met vergelijkbare analyses van andere agro-ecosystemen, zoals fruit- en groenteteelt.
Peter de Jaeger
1) 10.1016/j.agwat.2021.107344
2) https://www.eurekalert.org/news-releases/944153
Beeld: Onderzoeker aan het werk in het veld. Foto: Suat Irmak research group, Penn State