Eerder voorjaar door minder regendagen
Wetenschappers keken tot nu alleen naar het effect van de temperatuur op het verschijnen van de eerste bladeren. Van de neerslag turfden ze louter de totale hoeveelheid, zegt onderzoeker Desheng Liu in een begeleidend persbericht 2). Maar het gaat niet om het totaal maar om hoe vaak het regent.
Het team analyseerde data van de uitkomst van de eerste knoppen in landen boven de 30 graden breedtegraad. Dat betreft heel Europa, Noord-Amerika en China. Daarnaast gebruikten ze satellietbeelden tussen 1982 en 2018 waarop te zien is wanneer daar groene vegetatie ontstaat. Al die gegevens koppelden ze aan data over het aantal regendagen per maand.
Nòg vroeger lente
Daling van het aantal regendagen door de jaren heen resulteert in een nòg vroegere lente, zo blijkt. Hier zijn twee redenen voor, aldus de onderzoekers. Regendagen zijn bewolkte dagen. De planten vangen dan minder zonlicht, waardoor bladgroei minder wordt gestimuleerd. Dagen zonder wolken betekent dat de dagtemperatuur hoger is op de grond en in de lucht. s Nachts koelt het sneller af zonder wolkendek.
Door deze effecten vroeg in het jaar denkt de plant dat het lente wordt en begint steeds vroeger blad te vormen, zegt Liu.
De onderzoekers stopten hun bevindingen in een model dat uitrekent hoeveel eerder het lente zal worden tegen 2100. Huidige modellen die alleen uitgaan van de temperatuurstijging, komen op vijf tot tien dagen. Rekening houdend met het aantal regendagen komt daar per decennium nog een of twee dagen extra bij.
Peter de Jaeger
2) https://www.eurekalert.org/news-releases/943916
Beeld: Flickr