Hondenpoep verstoort natuur
Mest van de veehouderij geeft ammoniak dat via de lucht neerslaat in natuurgebieden. Uitlaatgassen van autos leveren stikstofoxiden. Teveel aan stikstof verarmt de biodiversiteit. Sommige planten verdwijnen en stikstof minnende soorten gaan domineren, zoals brandnetels en bramen. Door verzuring van de grond komen sommige bomen en struiken in de problemen, zoals de eik.
De Gentse onderzoekers keken welke schade werd aangericht door uitwerpselen van honden in vier natuurgebieden ten zuiden van de stad, met elk een ander bodemtype. De grenswaarde van bodems varieert van 7 kilo per ha hoogveen tot 34 kilo per ha natte kruidengebied. Boven die bemestingslimiet treedt natuurschade op. De gemiddelde grens (de Kritische Depositiewaarde) in de vier gebieden is ongeveer 20.
Ver boven de norm
De onderzoekers turfden tussen februari 2020 en juni 2021 ruim 1600 honden. Ervan uitgaande dat die bij het uitlaten één keer poepen en een aantal keren plassen bepaalden ze hoeveel stikstof en fosfor daarmee vrijkwam. Qua stikstof is dat per jaar 11 kg per ha. Dat maakt opgeteld bij de gemiddelde kritische depositie 31 kg per ha, wat dus ver boven de norm is. Daar bovenop scheiden de honden nog eens 5 kg fosfor uit per ha.
De onderzoekers houden wel een flinke slag om de arm, want sommige baasjes ruimen de poep op. Daarmee verdwijnt het fosforprobleem. Andere onzekerheid is dat niet alle honden zijn geteld en dat de berekeningen zijn gebaseerd op het hondenras beagle. Er zijn grotere honden.
De onderzoekers pleiten voor meer toezicht en handhaving op de aanlijnplicht en meer losloopzones om natuurgebieden te ontlasten. Hondenbaasjes worden gevraagd de poep van hun trouwe viervoeter op te ruimen. Wanneer dat gebeurt kan de stikstofdepositie halveren.
Peter de Jaeger
1) https://doi.org/10.1002/2688-8319.12128
Beeld: Verboden voor honden. (Foto: Pieter de Frenne).