Veel zeevoedsel kan niet tegen warmer oceaanwater
Het team onderzocht 20 van de meest gevangen soorten in Europese wateren. Gekeken is naar de temperatuur tolerantie van elke soort. Die werd afgezet tegen de verwachte watertemperatuur bij hoge en lage broeikasgasuitstoot. Tenslotte werden verschillende kwik concentraties en diverse mate van niet-duurzame visserij opgenomen in het model.
Kreeft, tong, kammossel, rode poon en heek ondervinden de meeste last van de stijgende watertemperatuur. Hun aantal en verspreiding keldert. Langer levende soorten, zoals de zwaardvis, tonijn en haai, zullen naar verwachting meer kwik binnen krijgen via emissies van kolencentrales en olie verstokende industrieën.
De meest overbeviste soorten worden het hardst getroffen door klimaatverandering en hoge kwikconcentraties, zegt onderzoeker Juan Jose Alava. Nodig is een bindende internationale afspraak om CO2 en kwik emissies te reduceren en zo de impact van opwarmende oceanen te voorkomen. Die regeling zou hand in hand moeten gaan met de afschaffing van schadelijke visserij subsidies om overbevissing tegen te gaan.
Peter de Jaeger
1) https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmars.2021.770805/full
Beeld: Heek op de vismarkt in Genua. (Foto: Daderot Creative Commons).